Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ

ΜΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΚΟΛΑΦΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΛΗ.
ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.
ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ.
ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΣΦΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΙΚΟ ΦΘΟΝΟ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΩΝ ΤΟΥ.
Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΟΦΙΑΣ, ΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΙΚΑ, ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΔΙΚΟ... Βίντεο: Renospatelis


Παραθέτω δύο τρία αποσπάσματα από την απολογία του Σωκράτους…
________________________________ 
«Έπειτα αυτοί οι κατήγοροι είναι πολλοί και με κατηγορούν επί πολλά χρόνια, και ακόμη αυτά τα έλεγαν σε σας όταν ήσασταν σε μια ηλικία που εύκολα τους πιστεύατε, επειδή πολλοί από εσάς ήσασταν παιδιά, και μάλιστα μερικοί μωρά. Και κατηγορούσαν έναν απόντα που δεν μπορούσε να απολογηθεί για καμιά κατηγορία. Το πιο παράλογο από όλα είναι ότι ούτε τα ονόματά τους δεν γνωρίζω να πω εκτός από κάποιον ποιητή κωμωδιών(Εννοεί τον Αριστοφάνη)
 «Πρέπει λοιπόν, σαν να ήταν αληθινοί κατήγοροι, να σας διαβάσω το κατηγορητήριό τους. "Ο Σωκράτης είναι ένοχος και ερευνά ψάχνοντας αυτά που βρίσκονται κάτω από τη γη και στον ουρανό, επίσης κάνει τον άδικο λόγο να φαίνεται δίκαιος, και αυτά τα διδάσκει και σε άλλους".
Κάπως έτσι είναι. Γιατί αυτά βλέπετε και σεις οι ίδιοι στην κωμωδία του Αριστοφάνη, δηλαδή κάποιον Σωκράτη να περιφέρεται εκεί, να συζητά, να αεροβατεί και να φλυαρεί, πράγματα για τα οποία εγώ δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Και δεν τα λέω αυτά για να υποτιμήσω την επιστήμη αυτή, αν κάποιος είναι σοφός σε τέτοια ζητήματα - ούτε βέβαια για να αποφύγω αυτές τις κατηγορίες του Μελήτου - αλλά επειδή εγώ, άνδρες Αθηναίοι, δεν έχω καμιά σχέση με αυτά».
«Δεν άργησα να αντιληφθώ ότι και για τους ποιητές ισχύει αυτό εδώ, ότι δηλαδή δεν δημιουργούν με τη σοφία, αλλά με κάποιο φυσικό χάρισμα, με κάποια έμπνευση ανάλογη μ' εκείνη των μάντεων και των χρησμωδών.
Γιατί πράγματι αυτοί λένε πολλά και καλά, αλλά δεν γνωρίζουν τίποτα γι' αυτά που λένε. Αυτό μου φαίνεται ότι έχουν πάθει και οι ποιητές. Και ταυτόχρονα κατάλαβα ότι εξαιτίας του ποιητικού τους ταλέντου νομίζουν ότι και στα άλλα είναι οι πιο σοφοί από τους ανθρώπους, ενώ δεν είναι».

Ολόκληρη η απολογία του Σωκράτους και σε κείμενο ΕΔΩ
______________________________
Ως γνωστόν όλες οι προσωπικότητες της Ελληνικής Αρχαιότητας, οι Άριστοι δηλαδή, διώχθηκαν από τους δημοκρατικούς με φυλακίσεις θανατώσεις ή εξορίες. Θύμα πολιτικών αντιπαραθέσεων ήταν και ο Σωκράτης και ουδείς αμφισβητεί ότι η καταδίκη του σε θάνατο ήταν μια αδικία που βαραίνει ακόμη και σήμερα. 
Πολλοί έγραψαν και όχι άδικα, πως μεγάλο ρόλο έπαιξε και στάθηκε αφορμή το έργο Νεφέλες του Αριστοφάνη, ώστε να οδηγηθεί ο Σωκράτης σε δίκη και τελικά στον θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου