Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ «ΣΗΜΑ» ΕΚΠΕΜΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ

Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Κάτι Εξαιρετικά σπουδαίο ανακάλυψαν στον Γαλαξία της Ανδρομέδας, όταν αποφάσισαν να στρέψουν το τηλεσκόπιο και να τον μελετήσουν που, αν μη τι άλλο, έχει αρχίσει να πυροδοτεί αρκετές θεωρίες!
Οι επιστήμονες που χρησιμοποιούν το τηλεσκόπιο Fermi της NASA βρήκαν κάτι μαγευτικό ενώ εξερευνούσαν τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Το τηλεσκόπιο Fermi εντόπισε ένα μυστήριο «σήμα» να εκπέμπεται από το κέντρο του. Ενώ υπάρχουν μερικές θεωρίες ως προς την προέλευση του σήματος, οι ειδικοί εξακολουθούν να μην είναι ικανοί να λύσουν το μυστήριο.
Εκδοχή #1 Νοήμων Πολιτισμός
Όπως είναι φυσικό, η πρώτη θεωρία που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων, ίσως, από εμάς, είναι η εκδοχή της ύπαρξης κάποιου νοήμονα πολιτισμού. Ήδη υπάρχει μία τεράστια διάδοση πληροφοριών (ή φημών) για την Ανδρομέδα και τους Ανδρομέδιους που με κάθε τρόπο προσπαθούν να φέρουν ειρήνη, χωρίς πόλεμο, στην Γη αλλά και σε άλλες περιοχές του διαστήματος.
Υπάρχουν οι εκδοχές για ενσαρκωμένους στην Γη Ανδρομέδιους, καθώς και εκείνες που μιλούν για το Διαστρικό Συμβούλιο της Ανδρομέδας. Με βάση όλες αυτές τις θεωρίες ή/και εκδοχές, το μυστηριώδες «σήμα» που «έπιασε» το τηλεσκόπιο Fermi, δεν είναι παρά η απόδειξη αυτού του πολιτισμού!
Εκδοχή #2 «Σκοτεινή Ύλη»
Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως διαβάζουμε στο ancient-code.com τα μυστηριώδη σήματα θα μπορούσαν να είναι στοιχεία της «Dark Matter» ή αλλιώς «Σκοτεινής Ύλης». Οι αστρονόμοι δηλώνουν ότι το σήμα που καταγράφηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi Gamma-ray της NASA είναι παρόμοιο με τις ακτίνες γάμα που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν στο κέντρο του Γαλαξία. Είναι ενδιαφέρον ότι οι επιστήμονες λένε ότι το σήμα μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές, τις οποίες δεν έχουν ακόμη εντοπίσει.
Μία πιθανή εκδοχή που οι αστρονόμοι πιστεύουν, είναι ότι η σκοτεινή ύλη συσσωρεύεται στις πιο εσωτερικές περιοχές των γαλαξιών.
Σύμφωνα με αναφορές της NASA, οι ακτίνες γάμμα που παρατηρήθηκαν στα δεδομένα που ελήφθησαν από το Fermi έχουν απρόσμενη διανομή. Επιπλέον, αντί να εξαπλώνονται σε όλο τον γαλαξία, για κάποιο λόγο συγκεντρώνονται στο κέντρο.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι παρατηρούμενες ακτίνες είναι μερικές από τις πιο ισχυρές ενεργειακές μορφές φωτός και παράγονται όταν οι κοσμικές ακτίνες αλληλεπιδρούν με τα περιβάλλοντα διαστρωματικά σύννεφα αερίων και το φως που εκπέμπεται από τα αστέρια.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι τι παράγει αυτές τις ακτίνες. Μια πιθανότητα, όπως προαναφέραμε μπορεί να αφορά την λεγόμενη Σκοτεινή Ύλη, την «ασαφή ουσία» που είναι υπεύθυνη για το 27% του σύμπαντος.
«Περιμένουμε ότι η Σκοτεινή Ύλη θα συσσωρευτεί στις πιο εσωτερικές περιοχές του Γαλαξία μας, όπως και σε άλλους γαλαξίες, γι ‘αυτό και η εύρεση ενός τόσο συμπαγούς σήματος είναι πολύ συναρπαστική», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας Pierrick Martin, αστροφυσικός στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας και του Ινστιτούτου Έρευνας Αστροφυσικής και Πλανητολογίας στην Τουλούζη της Γαλλίας. «Ο M31 (Γαλαξίας Ανδρομέδα) θα είναι ένα κλειδί για την κατανόηση του τι σημαίνει αυτό, τόσο για την Ανδρομέδα όσο και για τον (δικό μας) Γαλαξία».
Εκδοχή #3 Pulsars
Μια άλλη πιθανότητα, είναι να πρόκειται για Pulsars που βρίσκονται στο κέντρο του γαλαξία της Ανδρομέδας. Τα Pulsars είναι τεράστια, περιστρεφόμενα αστέρια νετρονίων που πιστεύεται ότι ζυγίζουν διπλάσια από τον ήλιο μας. Είναι ενδιαφέρον ότι πιστεύεται πως αποτελούν μερικά από τα πιο πυκνά αντικείμενα που εντοπίστηκαν ποτέ στο σύμπαν. Μερικά από αυτά εκπέμπουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας τους σε ακτίνες γάμμα.
Οι επιστήμονες λένε ακόμα ότι λόγω της απόστασης του M31 (Ανδρομέδα), η οποία βρίσκεται σε μία συγκλονιστική απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν μεμονωμένα Pulsars.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα δεδομένα που προέρχονται από τις παρατηρήσεις του Γαλαξία μας και της Ανδρομέδας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην λύση του μυστηρίου.
«Ο γαλαξίας μας είναι τόσο παρόμοιος με την Ανδρομέδα, που μας βοηθά πραγματικά να την μελετήσουμε, διότι μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τον γαλαξία μας και για το σχηματισμό του», δήλωσε ο συντάκτης Regina Caputo, ερευνητής στο Goddard Space Flight Center της NASA στο Greenbelt, του Maryland.
«Είναι σαν να ζεις σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν καθρέφτες αλλά έχεις ένα δίδυμο, και μπορείς να δεις τα πράγματα γι’ αυτόν».
Οι επιστήμονες λένε ότι, ακόμα κι αν χρειάζονται περισσότερες παρατηρήσεις για τον προσδιορισμό της πηγής ακτίνων γάμμα, η νέα ανακάλυψη παρέχει ένα συναρπαστικό σημείο εκκίνησης για να μάθουμε περισσότερα για τους δύο γαλαξίες και ίσως για την ακόμα αόρατη φύση της Σκοτεινής Ύλης, αναφέρεται στο Phys.org.
«Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τον ουρανό ακτίνων γάμμα», δήλωσε ο Caputo. «Όσο περισσότερες πληροφορίες έχουμε, τόσο περισσότερες μπορούμε να βάλουμε στα μοντέλα του δικού μας γαλαξία».
Συμπέρασμα
Το μόνο βέβαιο είναι ότι το τηλεσκόπιο Fermi εντόπισε ένα μυστήριο «σήμα» που εκπέμπεται από το κέντρο του Γαλαξία της Ανδρομέδας. Προς το παρόν, η προέλευσή του παραμένει ένα μυστήριο. Οι ειδικοί εξακολουθούν να μην είναι βέβαιοι για την λύση του. Οι πιθανότητες, ίσως, να είναι περισσότερες από αυτές που παρουσιάστηκαν και -βεβαίως- υπάρχει η εκδοχή των Ανδρομέδιων και του πολιτισμού τους.
Δείτε και το σχετικό video: Fermi Detects Gamma-ray Puzzle from M31
Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Αγγλικά, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου