Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ

Ο κόσμος έχει γεράσει χωρίς να έχει κατανοήσει το πνεύμα της Ελλάδας που πρώτη δίδαξε ότι μόνον όταν οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι, γίνονται κτήτορες της γνώσης, γιατί Ελευθερία σημαίνει γνώση. Είναι μεγάλο λάθος ότι ο άνθρωπος πρέπει να πολεμήσει για την ειρήνη, αλλά για την ελευθερία του, γιατί αν είναι ελεύθερος, θα έχει και ειρήνη. Η ελευθερία που προωθείται από μία εξουσία δίχως δικαιοσύνη, και η δικαιοσύνη που εφαρμόζεται από μία εξουσία χωρίς ελευθερία, έχει διπλή σκιά, και αυτή η σκιά είναι που οδηγεί στην ανθρώπινη βαρβαρότητα.
Όταν αγνοούμε την ιστορία μας, η ιστορία, μας εκδικείται στο μέλλον. Στην αρχαία Ελλάδα έλεγαν "ευτυχής όποιος γνωρίζει την ιστορία".
Ας ξαναστρέψουμε το βλέμμα μας προς τα πίσω, γιατί όταν η λησμονιά προσπερνά την ιστορία, τότε η ιστορία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι. Είμαστε ένας λαός που προτιμήσαμε πάντα τη μάχη από την υποχώρηση, τον πόλεμο από την ατίμωση, τον αγώνα από τον εξευτελισμό, το θάνατο από τη σκλαβιά. Η μοίρα της πατρίδας μάς επέβαλε να μεγαλώνουμε σαν Έλληνες και να πεθαίνουμε σαν ήρωες.
Δεν μπορούμε τώρα να λυγίσουμε μπροστά στην εξουσία του χρήματος και τη δυσφήμιση της ιστορίας μας. Θα παλέψουμε και θα ορμήσουμε στη μάχη έτσι όπως εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να ορμάμε.
Είναι ιστορική επιταγή να ριχτούμε και πάλι ο' ένα τιτάνιο αγώνα. Τώρα όλοι οι πρόγονοί μας παραμερισμένοι, προδομένοι, περιφρονημένοι μας κοιτάνε με αγωνία και η φωνή τους, η Ιστορία μας, η Γλώσσα μας, Τροφός του πολιτισμού μας, μας φωνάζουν "ότι και αν κάνετε για να αποφύγετε αυτό το φορτίο της βαριάς κληρονομιάς δεν μπορείτε να μας κάνετε πέρα. Είμαστε μέσα σας, είμαστε μαζί σας όπου και αν πάτε. Είμαστε ο ίδιος ο εαυτός σας... ό,τι και να κάνετε δεν μπορείτε να χωριστείτε από εμάς. Δεν μπορείτε να χωριστείτε από τον εαυτό σας. Θέλουμε να μάθουμε τι έγινε, πως φθάσατε σε αυτήν την κατάντια, σ' αυτήν την προδοσία; Δώστε μας λόγο τι έγινε".
Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς μέσα από τις σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας την αποφασιστικότητα και την ορμή των ηρώων μας, εκείνη την Ελληνική ψυχή. Τη ψυχή που γιγάντωσε τον Μαραθωνομάχο και δυνάμωσε τον  Αγωνιστή του 1821, εκείνη την ίδια ψυχή του Μακεδονομάχου και του Ελευθερωτή της Θράκης. Ήταν πάντα η ίδια απαράλλακτη Ελληνική ψυχή που είχαμε οι Έλληνες αιώνες τώρα, η ίδια αναλλοίωτη Ελληνική ψυχή, που όταν χρειαστεί να υπερασπιστεί την πατρίδα ρίχνεται στη μάχη χωρίς να υπολογίσει τίποτε.
Ας αφήσουμε τους Λεωνίδες, Καραισκάκηδες και τις Σουλιώτισσες να ξαναγεννηθούν μέσα στον κάθε Έλληνα για να ξαναβρούμε τον ελληνικό μας εαυτό και να απαλλαχτούμε από κάθε ξενόφερτο απαύγασμα.
Γεράσιμος Καλογεράκης
Από το βιβλίο του, Ο κρυστάλλινος ήλιος και η σιωπηλή σελήνη, Εκδ. Δίον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου