Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΙ ΠΕΡΑΣΕ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2000 ΧΡΟΝΙΑ

Με την άδεια του αυτοκράτορα του βυζαντίου, οι Βησιγότθοι που ήταν χριστιανοί με αρχηγό τον Αλάριχο, λεηλάτησαν  όχι μόνο την Ακρόπολη βέβαια, όλους τους ναούς της Ελλάδας. Ο Ευνάπιος ιστορεί, ότι οι μοναχοί διηυκόλυναν πολύ την επιδρομήν του Αλαρίχου, βεβαιών επί λέξεως ότι «τοιαύτας αυτώ τας πύλας απέδειξε της Ελλάδος, η των τα φαιά ιμάτια εχόντων ακωλύτως προσπαρεισελθούσα ασέβεια».  Κι όπως ήταν φυσικό, πέρασαν κι απ την Ακρόπολη. Κι αυτοί έβαλαν φωτιά.
Κατόπιν σειρά είχε ο πολύς και μέγας Κωνσταντίνος.  Που μεταφέροντας την πρωτεύουσα στην Κωνσταντινούπολη, μετέφερε κι ένα σωρό αγάλματα. Όπως το άγαλμα της Αθηνάς προμάχου.
Το έργο του συνέχισε ο Ιουστινιανός, που την μετατρέπει σε φρούριο με χριστιανικές εκκλησίες.
Το έργο των προηγούμενων ανέλαβαν να συνεχίσουν οι Γερμανοί της Βαλτικής αυτή την φορά. (Φράγκοι)
Ύστερα ήρθαν οι  Ισπανοί (καταλανοί). Χωρίς αλλαγές και λεηλασίες. Δείχνουν σεβασμό κι εκφράζουν τον θαυμασμό τους.
Ακολούθησαν οι  Ιταλοί οι οποίοι επίσης έδειξαν σεβασμό. Δεν προκάλεσαν καταστροφές. (Ενετοί)
Μετά ήρθαν οι Τούρκοι, με ότι αυτό συνεπάγεται. Τζαμιά, κατοικίες, χαρέμια… Όλα τα καλά… Προκειμένου μάλιστα να οχυρωθούν κατεδαφίζουν τον ναό της Αθηνάς Νίκης και τα υλικά χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν την δυτική οχύρωση.
Ώσπου ο Βενετός Φραγκίσκο Μοροζίνι, (Ενετός), την βομβαρδίζει επί 4 μέρες, από τον λόφο του Φιλοπάππου, πολιορκώντας τους οχυρωμένους σ αυτήν Τούρκους. Τελικά, μια οβίδα που εκτοξεύτηκε έπεσε στην πυριτιδαποθήκη που ήταν αποθηκευμένα 500 βαρέλια πυρίτιδας.
Το μνημείο που για περισσότερα από 2000 χρόνια ήταν λειτουργικό, φιλοξένησε όλα τα θρησκευτικά δόγματα και που άντεξε κάθε είδους κακοποίηση στο πέρασμα των αιώνων, πλέον ήταν ανοικτό ερείπιο.
Αφού την κατέλαβε ακολούθησε καταστροφή με σκοπό την λεηλασία…. Τόσο απ τον ίδιο, όσο κι απ τους στρατιώτες του για… αναμνηστικά.
Αργότερα ξαναήρθαν οι Τούρκοι, μάζεψαν ότι ήταν πεσμένο και το έκαναν οικοδομικά υλικά.
Ε! Μετά, ήρθε ο Έλγιν και μάζεψε ότι μπορούσε απ όσα είχαν απομείνει… Έκανε όμως μεγαλύτερη ζημιά και καταστροφές απ όσο όλοι οι προηγούμενοι μαζί!
...
σ.σ.: Συμπληρώνω από το βιβλίο του Γερ. Καλογεράκη, η ιστορία πρέπει να ξαναγραφεί, σελ. 389, εκδ. Δίον.
«Και ενώ οι Έλληνες αγωνιούσαν για την κατάσταση, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Γρηγόριος κάλεσε τον υποπρόξενο της Αγγλίας στην Αθήνα τον Ν. Λογοθέτη και διεμήνυσε στον Ελγίνο και την ακολουθία του, ότι έχει το δικαίωμα να μπει και να ερευνήσει εκκλησίες και μοναστήρια της δικαιοδοσίας του πάνω από 200 τον αριθμό και να πάρει ότι ήθελε από τα αρχαία ειδωλολατρικά μάρμαρα».
(Κ Μπράγκεν «Κυνηγοί Αρχαιοτήτων στην Ελλάδα».)
Έτσι ξεπουλήθηκαν και τα τελευταία υπολείμματα της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελλήνων. Ο Ελγίνος έφυγε από την Αθήνα με αμέτρητα βιβλία παπύρους, χειρόγραφα κείμενα και 2.500 κομμάτια, αγάλματα και παραστάσεις φανερά, ενώ κρυφά υπολογίζονται πολύ περισσότερα. Όλη τη λεία της ληστείας του την πούλησε στην αγγλική κυβέρνηση 35.000 χρυσές λίρες.
Ο φιλέλληνας λόρδος Βύρων είπε για τον συμπατριώτη του «Θα ήθελα να θυσιάσω τον Ελγίνο στην Αθηνά και την Νέμεση ».
Έτσι ξεπουλήθηκε η Ακρόπολη των Αθηνών με τις ευλογίες της εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου