Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Δέσποινα Αχλαδιώτη "Η Κυρά τής Ρώ" (1890-1982)

Mια μέρα σαν κι αυτή, έφυγε από την ζωή μία Ελληνίδα, που κάθε πρωΐ, σ’ ένα ακριτικό νησί, έκανε μία κίνηση απλή … και όμως τόσο μεγαλειώδη! Ύψωνε την Ελληνική σημαία. Εκεί σ’ αυτό το νησί, σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, εκεί όπου απομονωμένη επέλεξε να ζήσει, ήθελε αγναντεύοντας τη θάλασσα, να ατενίζει τα χρώματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Ελλάδα. Γιατί; Διότι αυτό τής υπαγόρευε η συνείδησή της. Και για τούς απλούς ανθρώπους, τα θέματα συνείδησης είναι ξεκάθαρα, αδιαπραγμάτευτα. Μία μαυροφορεμένη γυναίκα, μια αθόρυβη ζωή, μία πράξη ηρωϊκή!
Οι μεγάλοι ήρωες, δεν έχουν συγκεκριμένο παρουσιαστικό, ούτε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Και συνήθως οι μεγαλύτεροι είναι οι αφανείς. Αυτό που τούς ωθεί να γίνουν ήρωες, είναι η απλότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τή ζωή.. και είναι αυτή η δύναμη που τούς ωθεί να υπερβούν τον εαυτό τους.
Όταν έμαθα την ιστορία τής Κυράς τής Ρω, συγκλονίστηκα. Άραγε εκείνη η γυναίκα – αναρρωτήθηκα - ήταν πιο διορατική, πιο σοφή, πιο ανυπότακτη, πιο πατριώτισσα; Ίσως μόνο μία γυναίκα με Ελληνική συνείδηση. Μην έχοντας κανένα ιδιαίτερο σκοπό ή σχέδιο, έκανε μία απλή πράξη. Με αυτήν της την πράξη όμως, έμεινε συνδεδεμένη για πάντα, με αυτό το σύμβολο τού ελληνισμού. Την Ελληνική σημαία.
Χωρίς αμφιβολία έγραψε την δική της φωτεινή σελίδα στην Ιστορία μας. Κάθε φορά που βλέπουμε την γαλανόλευκη να κυματίζει, θα θυμόμαστε αυτή την μοναχική, ασκητική φιγούρα - βγαλμένη λες από κάποιον ξεχασμένο μύθο –που ήρθε να μας θυμίσει, πως όποιος αψηφά τον κίνδυνο για ένα υψηλό ιδεώδες, ξεπερνά τα γήινα, τα φθαρτά και περνά στη σφαίρα τών αθανάτων.
Στην σημερινή εποχή, όπου το κακό μοιάζει να έχει κυριεύσει τούς πάντες και οι Εφιάλτες και οι απάτριδες έχουν πληθύνει επικίνδυνα, ας εμπνευστούμε από το σθένος της, για να σταθούμε στα πόδια μας. Ζώντας έναν πόλεμο ανορθόδοξο, ανελέητο, που έχει στόχο το νού και την ψυχή μας, η ιστορία αυτής τής γυναίκας, ας μάς παρακινήσει να διατηρήσουμε την εθνική μας υπερηφάνεια.
Και, το όνομά της, σαν ύμνος, θα μένει για πάντα χαραγμένο στην ψυχή και την καρδιά μας…. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΧΛΑΔΙΩΤΗ, «Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ»!
Σόνη Ηλιάδη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου