Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ - ΚΑΣΤΩΡ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ – ΟΙ ΟΥΡΑΝΙΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ

Οι δύο προηγούμενες αναρτήσεις εδώ κι εδώ είναι αφιερωμένες στις θεότητες της θάλασσας, και στους προστάτες των ναυτικών και των ψαράδων. Αυτές οι θεότητες είναι φυσικά ο Ποσειδών, ο Γλαύκος ο Ανθηδόνιος, αλλά και οι Φόρκης, Τρίτων, Πρωτεύς και Νηρέυς.
Από το αφιέρωμα στις θαλάσσιες θεότητες και στους προστάτες των ναυτικών, δεν είναι δυνατόν να παραλειφθούν οι Διόσκουροι!
----------------------
Οι Διόσκουροι (Διός + Κούροι), ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, ήταν τα δίδυμα παιδιά του Δία και της Λήδας και αδέρφια της ωραίας Ελένης. Ήταν θεοί του φωτός και προσωποποιούσαν για τους Έλληνες την εντιμότητα, τη γενναιοψυχία, την τόλμη, την ευγένεια και την αρετή. Ήταν προστάτες των καραβιών και των ναυτικών. Οι Έλληνες τους λάτρευαν και τους τιμούσαν ως θεούς, ενώ συχνά ζητούσαν από αυτούς συμπαράσταση και βοήθεια στις δύσκολες ώρες. Ήταν οι προστάτες και σωτήρες των θνητών.
Τα ονόματά τους, Κάστορας και Πολυδεύκης, αντιπροσώπευαν στην Αρχαία Ελλάδα τους βοηθούς των θεών στο δύσκολο έργο τους.
Κύρια ασχολία τους ήταν η προστασία και η σωτηρία των θνητών, όταν βρίσκονταν σε δύσκολη θέση. Αναφέρεται ότι πήραν μέρος και στη γιγαντομαχία που είχαν ως αποτέλεσμα την επικράτηση των Ολύμπιων θεών. Για τους Έλληνες αντιπροσωπεύουν και τους σωτήρες στον πόλεμο που οδηγούν τα στρατεύματα σε νίκη κατά του αντιπάλου, τους προστάτες των ναυτικών στους οποίους συχνά εμφανίζονται με τη μορφή του φωτός των άστρων (αστερισμός των Διδύμων). Είναι επίσης σωτήρες των ανθρώπων από τις ασθένειες.
Αξιοπρόσεκτο κομμάτι της ιστορίας των Διόσκουρων είναι αυτό στο οποίο μετείχαν στην Αργοναυτική εκστρατεία. Εκείνοι γλύτωσαν την Αργώ όταν θαλασσοδερνόταν στις ακτές της Θράκης. Τότε, στη δύσκολη στιγμή, δύο άστρα αποσπάστηκαν από τον ουρανό και κάθησαν στα κεφάλια του Κάστορα και του Πολυδεύκη. Αμέσως η θάλασσα έγινε γαλήνια πέρα ως πέρα.
Ο θαλασσινός θεός Γλαύκος την άλλη ημέρα τους είπε πως θα ονομάζονταν θεοί-σωτήρες και παντού θα τους λάτρευαν ως Προστάτες. Έγιναν πλέον οι προστάτες των ναυτικών και των καραβιών. Από την εποχή εκείνη, κάθε φορά που οι ναύτες έβλεπαν άστρα να εμφανίζονται πάνω από το καράβι τους, να τρέχουν κατά μήκος των ιστίων ή να «κάθονται» στις άκρες των καταρτιών, ήξεραν πως οι Διόσκουροι είναι εκεί και τους προστατεύουν.
Ο ομηρικός ύμνος αναφέρει: «Όταν οι μαύρες θύελλες σηκώνουν μαυρισμένα κύματα, οι άνθρωποι στέκουν όρθιοι στην πλώρη και προσεύχονται στα θεϊκά παιδιά του Δία και σφάζουν άσπρα αρνιά. Τότε αμέσως γαληνεύουν τα κύματα της αφρισμένης θάλασσας και ο διάπλους γίνεται εύκολος και ακίνδυνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου