Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

ΠΟΣΕΙΔΩΝ

Ο Ποσειδώνας είναι ο θεός της θάλασσας (και για αυτό ονομάζεται και Πελαγαίος), των ποταμών, των πηγών και των πόσιμων νερών.

Κατοικεί πότε στον Όλυμπο και πότε στο παλάτι του στα βάθη της θάλασσας, όπου ζει και η γυναίκα του, η Νηρηίδα Αμφιτρίτη.

Σύμφωνα με σωζόμενες επιγραφές, ο Ποσειδών λατρευόταν στην Πύλο και στη Θήβα.
Υπάρχει ένας ομηρικός ύμνος στον Ποσειδώνα, ο οποίος ήταν ο προστάτης πολλών ελληνικών πόλεων.
Ως θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας ταξιδεύει με το χρυσό άρμα του πάνω στα κύματα, που ανοίγουν χαρούμενα στο πέρασμά του, ενώ γύρω του παίζουν δελφίνια.

ΠΤΗΣΙΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΘΑΛΑΣΣΗΣ Ιλιάδα ραψ. Ν΄ Στιχ. 25
Απ’ τ’ άγριον όρος με γοργά πατήματα εκατέβη, και κάτω απ’ τα αθάνατα πόδια του Ποσειδώνος όλα τα όρη απέραντα και όλα τα δάση ετρέμαν. Έκαμε τρία διάσκελα, στο τέταρτο είχε φθάσει εις τες Αιγές, που ολόλαμπρα, στα βάθη εκεί του κόλπου, άφθαρτα δώματα χρυσά του ευρίσκονται κτισμένα. Κι έζεψε εκεί στην άμαξαν τα ορμητικά πουλάρια χαλκόποδα, χρυσότριχα, και αυτός χρυσάφι εζώσθη, έπιασε μάστιγα χρυσήν, ανέβηκε στον θρόνον, και οδήγησε στην θάλασσαν τους ίππους. Και αποκάτω άμα τον βασιλέα τους ενόησαν, σκιρτούσαν τα κήτη απ’ όλους τους βυθούς, και από χαράν εμπρός του η θάλασσα εχωρίζετο και τ’ άλογα επετούσαν ψηλά, χωρίς να νοτισθεί το χάλκινον αξόνι. Και ως αστραπή τον έφεραν στων Αχαιών τα πλοία. (Τροφή για σκέψη…)
Με την τρίαινά του μπορεί τόσο να δημιουργεί τρικυμίες όσο και να ηρεμεί τα νερά. 
Προστάτης των ναυτικών και των ψαράδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου