Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Αυτοκράτορας Ιοβιανός (363-364)

Ο Ιοβιανός Φλάβιος Κλαύδιος (331 - 17 Φεβρουαρίου 364) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας (363-364) μετά το θάνατο του Ιουλιανού.
Παντρεύτηκε την κόρη του Λουκιλλιανού, αρχηγού του στρατού.
Με την ιδιότητα του διοικητή της αυτοκρατορικής φρουράς ακολούθησε τον Ιουλιανό το 363 στην εκστρατεία του εναντίον του Πέρση Σαπώρ Β' στη Μεσοποταμία. Μετά το θάνατο του Ιουλιανού, ο Σαλούστιος αρνήθηκε την πρόταση να τον διαδεχτεί κι έτσι ανέβηκε στο θρόνο ο Ιοβιανός.
Το χαρακτηριστικότερο σημείο της παρουσίας του ως αυτοκράτορα είναι ότι αναίρεσε άμεσα όλα τα φιλελληνικά διατάγματα του προκατόχου του Ιουλιανού.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Αμμιανό Μαρκελλίνο, πιθανότερες αιτίες του θανάτου του ήταν δηλητηρίαση από μανιτάρια, αναθυμιάσεις ξυλάνθρακα ή δηλητηρίαση από εχθρούς του. Σε διαφορά βιβλία αναφέρεται ότι τον σκότωσε ο Λουκιλλιανός με την κόρη του. https://el.wikipedia.org/
-----------------------
Ο αυτοκράτορας Φλάβιος Ιοβιανός θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του Ελληνισμού, ψηφίζοντας σειρά νέων διαταγμάτων κατά των Ελλήνων:
Διέταξε την πυρπόληση της βιβλιοθήκης της Αντιοχείας, η οποία ήταν εφάμιλλη με αυτήν της Αλεξανδρείας, με αποτέλεσμα χιλιάδες βιβλία Φιλοσοφίας, Φυσικής, Μαθηματικών, Αστρονομίας – ελληνικά και άλλων χωρών – ανείπωτης αξίας να γίνουν στάχτη.
Διέταξε την κατάσχεση όλων των περιουσιών των ελληνικών Ιερών που είχαν επιστραφεί από τον Ιουλιανό στους Έλληνες, και απαγόρευσε τις θυσίες και τις επωδές.
Διέταξε να κλείσει το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, και ποινικοποίησε όλες τις εκδηλώσεις λατρείας των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών ακόμη των θεατρικών παραστάσεων.
Θέσπισε ειδικό κατάλογο βασανιστηρίων κατά των Ελλήνων εθνικών που δεν ασπάζονταν τον χριστιανισμό και προστέθηκε και η κατακρεούργηση των πλευρών του ειδωλολάτρη με σιδερένια άγκιστρα.
Απαγόρευσε με διάταγμα την ελληνική θρησκεία επί ποινή θανάτου.
Απαγόρευσε στους εθνικούς αξιωματικούς να διατάσουν χριστιανούς στρατιώτες.
Εισήγαγε τον όρο παγανιστής, που εισηγήθηκε η εκκλησία για να υποτιμήσει τους έλληνες.
Πηγή: «Το Ολοκαύτωμα Του Ελληνισμού» του κ. Γερ. Καλογεράκη, σελ. 77, εκδ. Δίον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου