Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΝΩΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΗ

Η κρίση του Πάρη. Λεπτομέρεια από σαρκοφάγο. 1ος αι.
Από αριστερά προς τα δεξιά:
Αθηνά, Ερμής, Αφροδίτη, Οινώνη, Πάρης, Έρωτας.
Ο Πάρης/Αλέξανδρος, ο γιος του Πριάμου, όταν έβοσκε τα βόδια του στην Ίδη, (Βουνό στην περιοχή της Τρωάδας) ερωτεύτηκε την Οινώνη, θυγατέρα του Κεβρήνος.
Λέγεται ότι αυτή, κυριευμένη από κάποιον από τους θεούς, προφήτευε για το μέλλον, ενώ ήταν επιπλέον και πολύ ξακουστή για τη δύναμη αντίληψης του μυαλού της. Ο Αλέξανδρος, λοιπόν, αφού την πήρε από το σπίτι του πατέρα της, την έφερε στην Ίδη, όπου βρίσκονταν οι στάνες του, και την είχε ως σύζυγό του. Κάνοντάς της φιλοφρονήσεις τής ορκιζόταν ότι δε θα την εγκαταλείψει ποτέ και ότι θα την τιμά όλο και περισσότερο. Εκείνη του έλεγε πως αντιλαμβανόταν ότι προς το παρόν την αγαπούσε πολύ, αλλά ότι θα έρθει καιρός που θα την εγκαταλείψει και θα περάσει στην Ευρώπη. Εκεί ξετρελαμένος με μια ξένη γυναίκα, θα φέρει πόλεμο στους δικούς του. Του εξηγούσε ότι μοιραία θα τραυματιζόταν στον πόλεμο και ότι κανείς δε θα ήταν ικανός να τον θεραπεύσει εκτός από την ίδια. Κάθε φορά, όμως, που του τα επαναλάμβανε αυτά, εκείνος δεν την άφηνε να του τα θυμίζει.
Ο καιρός πέρασε και ο Αλέξανδρος παντρεύτηκε την Ελένη. Η Οινώνη, κατηγορώντας τον Αλέξανδρο για τις πράξεις του, επέστρεψε στον Κεβρήνα, στον τόπο της καταγωγής της. Ο Αλέξανδρος, όταν ο πόλεμος πια είχε ξεσπάσει, τραυματίστηκε σε μάχη τόξων με το Φιλοκτήτη. Θυμήθηκε στο νου του τα λόγια της Οινώνης, τότε που του είπε ότι θα ήταν δυνατόν να γιατρευτεί μόνο από την ίδια, και της έστειλε έναν κήρυκα, για να την παρακαλέσει να έρθει στα γρήγορα και να τον θεραπεύσει, ξεχνώντας τα περασμένα, αφού συνέβησαν με τη βούληση των θεών. Εκείνη του απάντησε αρκετά αλαζονικά ότι πρέπει να πάει στην Ελένη και να παρακαλέσει εκείνη. 
Η ίδια, εντούτοις, όλο βιασύνη έσπευσε στο μέρος, όπου είχε πληροφορηθεί ότι κειτόταν (τραυματισμένος). Όμως ο κήρυκας είχε προλάβει και του είχε ανακοινώσει τα λόγια της Οινώνης και ο Αλέξανδρος αποθαρρυμένος ξεψύχησε. Όταν η Οινώνη ήρθε και τον είδε να κείτεται ήδη νεκρός στη γη, ούρλιαξε γοερά και θρηνώντας με πολλή πίκρα αυτοκτόνησε.
Ο Παρθένιος είναι ασαφής για τον τρόπο αυτοκτονίας της Οινώνης. Στον Κόνωνα κρεμιέται με τη ζώνη της, στα σχόλια Bernensia στον Λουκανό 9.972-973 πηδά από έναν βράχο, στον Λυκόφρονα 57-68 πηδά από τον ψηλότερο πύργο τη Τροίας, στον Κόιντο ρίχνεται στην πυρά του Πάρη.
Την ιστορία αφηγείται ο Νίκανδρος στο Περί ποιητών και ο Κεφάλων ο Γεργίθιος  στα Τρωικά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου