Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ελληνισμός και χριστιανισμός - Του Γιώργου Κ. Περπινιά

Μία από τις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες είναι ο Χριστιανισμός.
Το σύμβολο πίστεως της συγκεκριμένης θρησκείας, γραμμένο με απόφαση της πρώτης μεγάλης οικουμενικής συνόδου επισκόπων, αναφέρει πίστην «εις μίαν αγίαν καθολικήν και αποστολικήν εκκλησίαν» παρ όλ’ αυτά είναι χωρισμένος σε τρία μεγάλα δόγματα, και σε πολλά άλλα μικρά. Η σύνοδος έγινε το +325 στην Νίκαια της Βιθυνίας υπό την προεδρίαν του Ρωμαίου αυτοκράτoρος Κωνσταντίνου.  Τα τρία βασικά δόγματα του Χριστιανισμού είναι των ορθοδόξων, των καθολικών και των προτεσταντών. Η πλειονότης των απανταχού Χριστιανών ελάχιστα η καθόλου γνωρίζει τις διαφορές που χωρίζουν τα αδελφά δόγματα. Οι αρχιερείς ουδόλως ενδιαφέρονται να εξηγήσουν στους πιστούς αυτές τις διαφορές, τους αφήνουν να πιστεύουν ότι είναι στο σωστό δόγμα και πως όλοι οι άλλοι είναι λάθος .
Οι ¨Έλληνες ανήκουμε στο πρώτο, με την ονομασία αγία ορθόδοξος ανατολική του Θεού εκκλησία. Στην πραγματικότητα το παραφουσκωμένο μυαλό των Νεοελλήνων χωρίς έρευνα και μελέτη όχι μόνον έχει πιστέψει πως είναι στο μοναδικό και σωστό δόγμα, αλλά και ότι είναι ο εκλεκτός λαός του Θεού, κάτι που πρώτο ισχυρίσθηκε και επιμένει μέχρι σήμερα το Εβραϊκό έθνος. Είμαστε ορθόδοξοι πρώτον διότι έτυχε να γεννηθούμε σ’ αυτόν τον τόπο και δεύτερον διότι άλλοι αποφάσισαν για λογαριασμό μας. Το νηπιοβάπτισμα εξασφαλίζει την σίγουρη ένταξη μας στο ποίμνιο. Αν είχαμε γεννηθεί στην Ιταλία θα ήμασταν καθολικοί, στην Γερμανία προτεστάντες και στην Τουρκία μουσουλμάνοι, άρα δεν είναι επιλογή μας .  Κατ αρχήν θα έπρεπε πάνω απ’ όλα, να έχουμε συνείδηση Ελληνική, με ότι αυτό σημαίνει, με πραγματική Ελληνική παιδεία, και μετά ότι άλλο .
Εξηγώ τι εννοώ όταν αναφέρω Ελληνική παιδεία και ποια η σχέση της με την θρησκευτική παιδεία που πάρα πολλά χρόνια δίδεται σε μας και στα παιδιά μας . Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία τον βίο και τα πεπραγμένα, των Αδάμ, Αβραάμ, Ισαάκ, Ιακώβ, Νώε, Μωϋσή, Δαυίδ και πολλούς άλλους που δεν χρειάζεται να τους αναφέρω, γιατί είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός. Όλοι αυτοί αποτελούν μέρος της ιστορίας του Εβραϊκού έθνους και δεν έχουν καμία σχέση με τo Ελληνικό γένος την ιστορία και τον πολιτισμό. Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν με τις ίδιες λεπτομέρειες ποιοί ήταν και τι δίδαξαν οι Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Δημόκριτος, Πυθαγόρας, Ευκλείδης, Ζήνων, Θαλής και πολλοί άλλοι, που για τους ίδιους λόγους δεν θα αναφέρω περισσότερα ονόματα. Τι έδωσαν σαν πολιτιστική κληρονομιά στην ανθρωπότητα οι πρώτοι και τι οι δεύτεροι; Τις σφαγές και τις αρπαγές εδαφών άλλων λαών που αναφέρονται στην ιστορική παλαιά διαθήκη, με την βοήθεια πάντοτε του Γιαχβέ οι πρώτοι.
Την φιλοσοφία, τα μαθηματικά, την γεωμετρία, την ποίηση, μουσική θέατρο καλές τέχνες και γράμματα, τον Παρθενώνα τους Δελφούς την Ολυμπία, τον Μαραθώνα, την Σαλαμίνα, τις Θερμοπύλες, την πορεία του μεγάλου Αλεξάνδρου και αμέτρητα άλλα οι δεύτεροι. Με ποίου την βοήθεια;  Του Γιαχβέ; Ασφαλώς όχι αλλά του Δία και των άλλων του Ελληνικού Πανθέου. Όταν βρέχει πολύ, λέμε ότι γίνεται ο κατακλυσμός του Νώε και όχι του Δευκαλίωνος, ποιός περιέγραψε πρώτος το μεγάλο αυτό γεγονός; γιατί γνωρίζουν οι πολλοί τον πρώτο και όχι τον δεύτερο; γιατί μας διδάσκουν τα των Εβραίων και όχι των Ελλήνων; Πολλά ερωτηματικά. Μας λένε πως η θρησκεία μας δεν είναι συνέχεια της Ιουδαϊκής, αλλά μια νέα με ιδρυτή της τον Ιησού Χριστό, αυτός όμως που την διέδωσε είναι ο Παύλος, ένας φαρισαίος και νομομαθής, αρχικώς διώκτης των πρώτων Χριστιανών, που δεν γνώρισε ποτέ τον Ιησού. Απάντηση σ αυτό, εκτός της αναφοράς μου στα ιστορικά πρόσωπα της παλαιάς διαθήκης στην αρχή του παρόντος, προσθέτω.
Στην ακολουθία του γάμου οι ευχές του ιερέως προς τους νεονύμφους είναι «μεγαλύνθητι Νυμφίε, ως ο Αβραάμ και ευλογήθητι ως ο Ισαάκ, και πληθύνθητι ως ο Ιακώβ – και συ Νύμφη μεγαλύνθητι ως η Σάρρα, και ευράνθητι ως η Ρεβέκκα, και πληθύνθητι ως η Ραχήλ». Αντιστοίχως στον θάνατο κατά την εξόδιον ακολουθία ακούγεται «των αγίων και ενδόξων προπατόρων Αβραάμ, Ισαάκ, και Ιακώβ, και εν σκηναίς δικαίων τάξαι, εν κόλποις Αβραάμ αναπαύσαι». Ποίων είναι προπάτορες; δικοί μας; Μήπως δεν γνωρίζουμε ιστορία; Αλλά και γεωγραφία. Πού έζησαν και ποιών προπάτορες είναι; Απορία νομίζω δικαιολογημένη. Οι Έλληνες αντικαταστήσαμε τους πολλούς θεούς με τους αγίους, τους αναθέσαμε τα καθήκοντα των πρώτων, τα αγάλματα με τις εικόνες, για το θέμα της λατρείας (τουλάχιστον τα πρώτα ήταν έργα υψηλής τέχνης) και τις μελωδίες με ύμνους τύπου ανατολίτικου αμανέ, και έγινε η προσαρμογή. Ποτέ δεν γίναμε πραγματικοί μονοθεϊστές, δεν λέμε το όνομά του Θεού γιατί είναι Εβραϊκό, για μας είναι ανώνυμος κι ας τον έλεγε ο Ιησούς πατέρα. Έχουμε χιλιάδες ναούς περισσότερους από σχολεία, με ονόματα δύο και τριών αγίων για να χωρέσουν όλοι, αλλά και για να κάνουμε πολλά πανηγύρια που είναι οικονομικά αποδοτικά. Ναούς του Θεού δεν έχουμε εκτός από αυτόν της του Θεού Σοφίας, που και αυτόν πολλοί νομίζουν πως έχει το όνομα κάποιας αγίας. Αυτοί ήταν οι Θεοί των προγόνων μας ,πώς να γίνει; Προσαρμογές κάναμε κι αυτές μας ανάγκασε η επιβολή της νέας θρησκείας από τους αυτοκράτορες του  Βυζαντίου. Λίγη γνώση ιστορίας θα έκανε καλό, φυσικά της Ελληνικής.
Ποια είναι λοιπόν η θρησκεία των προγόνων μας; πώς τολμούν να ομιλούν για  Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό; Ο Χριστιανισμός υπήρξε διώκτης του Ελληνισμού, με τις καταστροφές των αριστουργημάτων της τέχνης και το κλείσιμο των ακαδημιών και πανεπιστημίων των Αθηνών. Αντικατέστησε την γνώση με την άγνοια, το φώς με το σκότος του μεσαίωνα. Δεν υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα, δεν είμαστε σωστοί σε κανένα από τα δύο, ούτε Έλληνες ούτε Χριστιανοί.
Γιώργος Κ. Περπινιάς                            Αθήναι 15/7/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου