Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Το θαύμα του «Νεφθάρ»

Του Μ. Καλόπουλου
Επιτέλους... καταλάβαμε τι είναι θαύμα! Θαύμα είναι: κάθε μυστική συνταγή, που ξεσηκώνει τον θαυμασμό στους ανυποψίαστους πιστούς, και υπηρετεί τα συμφέροντα του ιερατείου και την θαυματομανία των πιστών! Το εκνευριστικό βέβαια είναι, ότι το σύνολο των βιβλικών θαυμάτων υπακούει σ’ αυτό το ανθρωποκίνητο σκεπτικό!  
Με λίγα λόγια δηλαδή, αν ένα ιερατείο (δηλαδή "άγγελος" παπάς, προφήτης ή μάγος) καταφέρει να δέσει τον λαό με τα δεσμά του θαυμασμού στο άρμα της πίστης του... τότε αυτό είναι θαύμα! Μα τότε... τι είναι αγυρτεία, φακίρισμος και μαγεία;
Βέβαια για να καταλάβετε πως ξεκίνησε ο παραπάνω προβληματισμός με τις θαυματολογικές ασυναρτησίες και τις πρωτοφανείς υπαναχωρήσεις γύρω απ’ το στημένο θαύμα της αναφλεγόμενης νάφθας, πρέπει να διαβάσετε  όσα έγραψα για το "θαύμα" της Νάφθας στο βιβλίο μου «το θέατρο της σωτήριας» (σελ.13-25). Παραθέτω το κείμενο και θα ακολουθήσει συνολικός σχολιασμός.
Ηλίας ο πυροτεχνουργός προφήτης   
Ο προφήτης Ηλίας είναι ένας πολυτίμητος άγιος στην Ελλάδα, αφού του έχουν αφιερώσει όλες τις ορεινές κορυφές της χώρας. Το χαρακτηριστικό όνομα του «θεός μου είναι ο Γιαχβέ» (Ηλί-Γιάχ) δείχνει την Εβραϊκή του καταγωγή την οποία όσο κι αν φαίνεται παράξενο αγνοούν παντελώς οι Έλληνες που τον θεωρούν πιο Έλληνα κι απ’ τον... Απόλλωνα.
Ψάχνοντας δώδεκα χρόνια τώρα, προσεκτικά τις διατυπώσεις των βιβλικών θαυμάτων, έχω σχηματίσει την πεποίθηση, ότι για τις ανάγκες της διάσωσης των τεχνουργημάτων τους, οι μάγοι της βίβλου πάσχουν απ’ το σύνδρομο των υποσημειώσεων. Γνωρίζοντας την αξία των άθλων τους, προσπαθούν συνεχώς, να ακουμπήσουν κάπου στο κείμενο μια μικρή αίσθηση απ’ την αληθινή φύση των κατορθωμάτων τους, και να δημιουργήσουν ένα μικρό επεξηγηματικό βοήθημα-μήνυμα προς τους μυημένους διαδόχους και συνεχιστές της δοξασμένης τους τέχνης!
Καιρός λοιπόν να τους ξεσκεπάσουμε μήπως και ελευθερώσουμε απ’ την πνευματική δουλεία των ρασοφορεμένων μάγων, τουλάχιστον εκείνους που το επιθυμούν, και στρέψουμε επιτέλους την προσοχή μας στην αποφυγή της καταστροφής του πλανήτη, που παραμελημένος και ατιμασμένος καταστρέφεται.
Μ. Καλόπουλος Απ’ το βιβλίο του «Το θέατρο της σωτήριας»
Διαβάστε το άρθρο εδώ: http://www.greatlie.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου