Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Η ΠΟΛΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ: ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ

«Τότε ένας πολύ ηλικιωμένος (Αιγύπτιος) ιερέας είπε "Σόλωνα, Σόλωνα εσείς οι Έλληνες είστε αιωνίως παιδιά. Δεν υπάρχει γέρος Έλληνας". Ακούγοντας αυτά (ο Σόλων) ρώτησε Πως; Τι εννοείς μ’ αυτά που είπες; (ο Ιερέας συνέχισε) "Είστε όλοι σας νέοι στην ψυχή"... και η αιτία είναι η εξής... Στη χώρα σας, σαν φοβερή αρρώστια έρχεται κάθε τόσο (μια καταστροφή) και καταστρέφει όλα όσα έχετε αναπτύξει με γράμματα και όλα όσα χρειάζονται οι πόλεις, και αφήνει ζωντανούς μόνο τους αγράμματους και ακαλλιέργητους από σας, ώστε γίνεστε σαν νέοι από την αρχή χωρίς να γνωρίζετε όλα εκείνα που τον παλιό καιρό έγιναν... θυμάστε έναν κατακλυσμό αν και έγιναν πολλοί.
»Δεν ξέρετε επίσης ότι στη δική σας χώρα γεννήθηκε το ομορφότερο και ευγενέστερο ανθρώπινο γένος, απ’ το οποίο κατάγεσαι και συ... Η διάρκεια του πολιτισμού μας (λέει ο Αιγύπτιος ιερέας) όπως λένε τα ιερά μας βιβλία, είναι οκτώ χιλιάδες χρόνια...(!) (όμως) η θεά (Αθηνά) ανέθρεψε και εκπαίδευσε (πρώτα) τον δικό σας και μετά τον δικό μας τόπο, αρχίζοντας από σας χίλια χρόνια πιο πριν...»

Πλάτων ΤΙΜΑΙΟΣ 22-23 http://www.greatlie.com
Μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις, λίγα λεπτά από την Παντάνασσα στα Νότια της Λακωνίας, αναδημιουργήθηκε ψηφιακά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Ένα λιμάνι, σπίτια με κήπους, ρούχα απλωμένα στις αυλές, δρόμοι και πλατείες, συνθέτουν μία πόλη με στοιχεία από τον αστικό τρόπο ζωής. Μόνο που εδώ μιλάμε για την εποχή του Χαλκού! το Παυλοπέτρι ήταν μια πόλη με άριστη ρυμοτομία, που περιλάμβανε ένα πολύ καλά κατασκευασμένο οδικό δίκτυο. Ανεξάρτητες και μη οικίες μέχρι και δύο ορόφων, συνυπήρχαν με δημόσια κτίρια. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης του νερού που σύμφωνα με τα ευρύματα περιλάμβανε κανάλια και υδρορροές."Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου", δήλωσε ο Δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ. Αυτά που ανακάλυψαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Βρήκαν μια πόλη με κτίρια, πλατείες, δρόμους και μνημεία. Ο βυθός είναι γεμάτος με διασκορπισμένα αγγεία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης. Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίσθηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη ότι υποχώρησε το έδαφος και η τρίτη ότι βυθίσθηκε από τσουνάμι.spartian79 

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...

«Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίσθηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη ότι υποχώρησε το έδαφος και η τρίτη ότι βυθίσθηκε από τσουνάμι.»

Επιτρέψτε μου να προσθέσω και μια τέταρτη υπόθεση, κι ας μην είμαι ειδικός.
Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνος.
Τότε όμως θα είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν πολύ πιο πίσω στον χρόνο. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα ο τελευταίος κατακλυσμός έγινε 9650 χρόνια πριν την αρχή της σημερινής συμβατικής χρονολόγησης. Δηλαδή 11660 χρόνια περίπου πριν από σήμερα. Ίσως η πόλη να είναι προκατακλυσμιαία.
Όπως και να έχει όμως, αφού την χρονολόγησαν πριν την Μυκηναϊκή εποχή, αν σκεφτούμε ότι για να γίνει μια πόλη και ένας πολιτισμός τέτοιος, χρειάζονται πάλι κάποιες χιλιάδες χρόνια προόδου και εξέλιξης, τότε ξεφεύγουμε πολύ πιο πίσω από τις συμβατικές χρονολογήσεις.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου