Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΙΣΟΦΗΦΙΑΚΟΙ ΕΛΕΓΕΙΑΚΟΙ ΣΤΙΧΟΙ και ΛΕΞΑΡΙΘΜΟΙ - ΑΝΑΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΟΡΘΕΙΗ ΔΩΡΟΝ ΛΕΟΝΤΕΥΣ ΑΝΕΘΗΚΕ ΒΟΑΓΟΣ ΒΨΛ ΜΩΑΝ ΝΙΚΗΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑΔΕ ΕΠΑΘΛΑ ΛΑΒΩΝ ΒΨΛ ΚΑΙ Μ ΕΣΤΕΨΕ ΠΑΤΗΡ ΕΙΣΑΡΙΘΜΟΙΣ ΕΠΕΣΙ ΒΨΛ
Οι Σπαρτιάτες δεν φημίζονται για τα λογοτεχνικά τους κατορθώματα , φαίνεται όμως ότι είχαν το ταλέντο να συνδυάζουν και αυτοί την ποίηση και τα μαθηματικά μέσω των ισοψηφιών.  Στην Σπάρτη, στο ναό της Ορθίας Αρτέμιδος βρέθηκαν ισοφηφιακοί ελεγειακοί στίχοι σκαλισμένοι σε μάρμαρο, που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα. 
Πρόκειται για αναθηματική στήλη για κάποιο αγόρι που νίκησε σε φεστιβάλ τραγουδιού και ο πατέρας του φρόντισε να διαιωνίσει το κατόρθωμα του γιου του με τρεις στίχους που το άθροισμα των στοιχείων τους, για άγνωστους λόγους είναι ΒΨΛ δηλαδή 2730.  Δεν πρόκειται απλώς για μια ακόμη τυπική περίπτωση «ομιλούντος αντικειμένου» επειδή οι στίχοι είναι σε πρώτο πρόσωπο, σα να τους λέει η στήλη, έχουμε να κάνουμε με «ομιλούντα ψηφία» που δηλώνουν υπερήφανα την ερμαφρόδιτη υπόστασή τους ως διπλοπρόσωπα στοιχεία, υπογραμμίζοντας ακόμη και για τους αδαής ότι το άθροισμα κάθε γραμμής είναι ΒΨΛ ίσο με 2730... Με το συγκεκριμένο παράδειγμα ίσως να  λυθούν οι απορίες για τους ισάριθμους... λεξάριθμούς και για το αν τους χρησιμοποίησαν οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι. Η παραπάνω επιτύμβια στήλη βρέθηκε στον Ναό της Ορθίας  Αρτέμιδος στην Σπάρτη.
ΑΝΑΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ: Με αναγραμματισμό των λέξεων μπορούμε να κατανοήσουμε αν ο δημιουργός τους τις ονόμασε έτσι κατά Φύση η κατά συνθήκη. Γι αυτό είναι πολύ σπουδαίο να γνωρίζουμε την ετυμολογία κάθε λέξης, πχ η "λέξις" με αναγραμματισμό σχηματίζει έ λ ξ ι ς δηλ. έ λ ι κ α ς. Οι λέξεις είναι τα εργαλεία που πρέπει να κάνουν τον νου να γυρίζει σαν έλικας (να σκέπτεται). Επίσης τα έργα-λεία δημιουργούν λεία-έργα. Άρα η λέξις δημιουργήθηκε κατά φύσιν και όχι κατά συνθήκη. Κάθε λέξη και κάθε γράμμα δεν είναι τυχαίο στη Ελληνίδα γλώσσα. π.χ σπήλαιο με αναγραμματισμό βγαίνει λάσπη. Το σπήλαιο αποτελείται από γη και ύδωρ = λάσπη. Κόμβος - Κόμπος = Knot αλλά όταν λέμε Knot εννοούμε μονάδα μετρήσεως ταχύτητος (σαν το ναυτικό μίλι), γιατί λοιπόν ή λέξη knot = κόμπος = κόμβος έφθασε να είναι μονάδα μετρήσεως; Διότι οι αρχαίοι Έλληνες, υπολόγιζαν με τούς κόμπους των σχοινιών πού άφηναν να κυλούν στο νερό, την ταχύτητά των. Υπολόγιζαν με τούς κόμπους... κόμπαζαν δηλαδή υπολόγιζαν... κομπ-ιούτερ = υπολογιστής.... computer.
 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ                  ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ COMPUTER;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου