Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! #2

"ΛΑΙΦ" ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ. 23 Δεκεμβρίου 1940. Ενώ τους υπολόγιζαν για ένα λαό αβοήθητο και αδύνατο, κατάφεραν στους της φασιστικής Ιταλίας εισβολείς ένα τόσο ισχυρό πλήγμα, ώστε να καταλήξει σε μια εξίσου επαίσχυντη ήττα. Μετά από πόλεμο έξι εβδομάδων όχι μόνο αναχαίτισαν τους εισβολείς και συνέλαβαν 7000 Ιταλούς αιχμαλώτους, 500 αυτοκίνητα, 200 πυροβόλα, πολλά άρματα μάχης, χιλιάδες πολυβόλα και τεθωρακισμένα αυτοκίνητα, αλλά κατέκτησαν και της Ιταλικής Αλβανίας το 1/4 περίπου.
ΜΑΚΕΝΖΥ ΚΙΝΓΚ. Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότης. Σ' αυτήν οφείλουμε ό,τι κάνει την ζωή ανώτερη και ωραιότερη.
MEHN HENRY. Όλα τα πολιτισμένα έθνη είναι αποικίες της Ελλάδος.
ΜΠΕΝΓΚΣΤΟΝ Χ. Κανείς πολιτισμός δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς το κοσμογόνο έργο του Μ. Αλεξάνδρου.
ΜΠΗΝΤΛ ΤΖΩΡΤΖ. Βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Μόνο όταν γνωρίσουμε την ελληνική ρπιστήμη θα κατανοήσουμε το σύμπαν και τα μυστικά του.
ΜΙΛΛΕΡ ΧΕΝΡΥ. Η παλαιά Ελλάς και η σημερινή Ελλάς έχει μεγάλη σημασία για όποιον ψάχνει να βρει τον εαυτόν του.
ΜΩΡΙΑΚ ΦΡΑΝΣΟΥΑ. Η Ελλάς ξεπέρασε τον εαυτόν της και με το παράδειγμά της μάς μαθαίνει να μη χάνουμε το κουράγιο μας ποτέ. Με το μαρτύριό της και τις αρετές της είναι σήμερα από κάθε άλλη φορά πιο μεγάλη στην πανένδοξη ιστορία της.
ΝΙΤΣΕ. Η φιλοσοφική δύναμη των Ελλήνων φιλοσόφων είχε αναπτυχθεί με τόση πληρότητα, ώστε ανακάλυψαν τους κυριότερους τύπους του φιλοσοφικού πνεύματος και οι μεταγενέστερες γενεές δεν πρόσθεσαν τίποτε το ουσιαστικό.
ΝΙΤΣΕ. Ο Ηράκλειτος είναι η πηγή του φωτός.
ΝΙΤΣΕ. Οι Έλληνες είναι αληθινά υγιής λαός. Δικαίωσαν τη φιλοσοφία επειδή είναι οι μόνοι που φιλοσόφησαν περισσότερο από κάθε άλλο λαό. (όχι πια.....)
ΝΙΤΣΕ. Η ελληνική φυλή είναι η τελειότερη, η ωραιότερημ η γοητευτικότερη από όλες τις άλλες φυλές.
ΝΙΤΣΕ. Όταν αναφέρεται κανείς σε μια τόσο θαυμάσια ιδανικοποιημένη κοινωνία φιλοσόφων, του Θαλού, του Αναξίμανδρου, του Ηρακλείτου, του Παρμενίδου, το Αναξαγόρου, του Εμπεδοκλέους, του Δημόκριτου, του Σωκράτους, κάθε λαός γεμίζει ντροπή.
ΝΤΕ ΓΚΩΛ. Πρόεδρος Γαλλίας. Αναμφισβήτητα δικαιώματα δημιουργούν στην Ελλάδα ο αγών και τα κατορθώματά της.
ΟΡΑΤΙΟΣ. Η Ελλάς καταληφθείσα, τον άγριον νικητήν κατέκτησε και τις τέχνες εισήγαγε εις το αγροίκον Λάτιον.
ΠΑΣΚΑΛ. Εκτός από τις τυφλές δυνάμεις της φύσεως κάθε τι άλλο που ξεχωρίζει μέσα στον ανθρώπινο πολιτισμό έχει ελληνική και μόνο προέλευση.
ΠΡΕΛΟ ΜΑΡΣΕΛ. Οι Έλληνες είναι οι δημιουργοί της πολιτικής και της πολιτειολογίας ταυτόχρονα.
ΠΙΚΟΚ ΤΟΜΑΣ. Εκεί όπου οι Έλληνες είχαν μέτρο, ποίηση και κάθετι που γοητεύει και κοσμεί την ανθρωπότητα εμείς έχουμε χυδαιότητα. ( Η οποία εισάγεται δυστυχώς στην Ελλάδα...)
Παρομοιώδης λατινική φράση. Κινούμαστε με την πνοή του ελληνικού πνεύματος.
ΡΕΝΑΡ ΕΡΝΕΣΤΟ. Το ελληνικό θαύμα είναι ένα γεγονός που συνέβη μια φορά που δεν θα δούμε ούτε είδαμε αλλού. Αυτά που έσπειρε όμως θα διαρκέσουν επ' άπειρω.
RABELAIS. Συγγραφέας. Μορφωμένοι λέγονται αυτοί που μελετούν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. 
RICHEPIN IEAN. Γαλλική ακαδημία. Η τελευταία λέξη της γης όταν θα αφήνει την τελευταία της πνοή θα είναι Ελλάς.
 RENE PUAUX. Η γοητεία της Ελλάδος είναι ακατανίκητη στην αναπόληση του πλουσιοτέρου σε ομορφιά, ποίηση και φιλοσοφία πολιτισμού που υπήρξε ποτέ.
ΡΟΜΛΑΝ ΡΟΜΑΙΝ. Οι αρχαίοι Έλληνες θέλησαν να αγκαλιάσουν όλες τις δυνάμεις της ψτχής και της σκέψης και να καταστήσουν καλύτερους τους ανθρώπους.
ΡΕΝΦΡΙΟΥ ΚΟΛΙΝ. Άγγλος καθ. Καίμπριτζ. Τα νιάτα του κόσμου είναι ο ελληνικός λαός.
SEABORG. Ποτέ δεν είχαμε μεγαλύτερη ανάγκη της ανθρωπιστικής παιδείας και του βάλσαμου της τέχνης έτσι όπως τα καλλιέργησαν και τα ανύψωσαν οι Έλληνες.
SCHUBART W. Ελληνικός πολιτισμός σημαίνει ολοκλήρωση του ελληνικού πνεύματος και μετατροπή αυτού σε παγκόσμιο φαινόμενο.
ΣΩ ΜΠΕΡΝΑΡ ΤΖΩΡΤΖ. Το σπίτι που στη βιβλιοθήκη του δεν έχει έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων είναι ένα σπίτι δίχως φως.
ΣΟΠΕΝΧΑΟΥΕΡ. Ο Σωκράτης είναι ο πατήρ της ηθικής.
SARTON. Οι αρχαίοι Έλληνες πρώτοι ασχολήθηκαν με την αστρονομία και την ανήγαγαν σε επιστήμη.
SAGAN CH. Καθηγητής στο Cornell University U.S.A. Ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός, η θρησκεία κ.λ.π. προσπάθησαν να βρουν διέξοδο στα περίπλοκα προβλήματα του ανθρώπου με διάφορες φιλοσοφικές πρακτικές και θεωρίες. Η καλύτερη όμως, πιο βέβαι, πιο σίγουρη για επιτυχία διέξοδος σ' αυτά είναι ο Αρχαιοελληνικός πολιτισμός, οι νόμοι, οι αρχές, ο ορθολογισμός, η μέθοδος έρευνας που τον διέπουν... Να εξιδανικεύσουμε ό,τι καλύτερο έδωσε ο πολιτισμός αυτός, να παραδειγματιστούμε από αυτόν και να τον καταστήσουμε πρότυπο θεωρίας και εφαρμογής στην παγκόσμια κοινότητα.
ΤΟΛΣΤΟΪ. Δεν υφίσταται παιδεία χωρίς ελληνική γραμματεία.
ΤΑΠΛΙΝ ΟΛΙΒΕΡ. Ο Ηρόδοτος πρώτος ονόμασε τα αφηγήματά του ιστορία.
ΤΑΤΟΝ. Οι αρχάιοι Έλληνες πρώτοι μελέτησαν την κίνηση των πλανητών και την περιγραφή του ουρανού.
ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ. Αλίμονό μας αν οι Έλληνες αποκτήσουν ενότητα και μόρφωση. (Φροντίζετε εσείς για να μην έχουμε...)
ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ. Η Ελλάς θα πάρει όλα όσα της ανήκουν, και θα ζήσει υπερήφανη και ηρωϊκά μέσα στους νικητές, μετά την τελική νίκη και λύτρωση. (Ναι... μες στον ηρωϊσμόν και την υπερηφάνειαν ζούμε...)
EGON FRIEDELL. Οι Έλληνες σε πολλούς τομείς εδημιούργησαν διαχρονικά πρότυπα, και γι' αυτό θα έπρεπε να τους θεωρήσει κανείς ως τον υγιέστερο πνευματικά λαό του κόσμου.
DURANT WKC. Οτιδήποτε αιωνόβιο προέρχεται από την Ελλάδα: γυμναστήρι, σχολεία, γεωμετρία, ιστορία, αριθμητική, ρητορική, φυσική, βιολογία, κωμωδία, ηθική, πολιτική, θεολογία, ιδεαλισμός, φιλανθρωπία, κυνισμός, τυραννία, αριστοκρατία, δημοκρατία, πλουτοκρατία. Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου υπάρχουν ελληνικές λέξεις. Ο Ελληνικός πολιτισμός φώτιζε και φωτίζε τον δικό μας πολιτισμό. Η Ελλάς είναι η ζωντανή βάση του πολιτισμού του σύγχρονου κόσμου.
RICHARD WAGNER. Η δική μας τέχνη ήταν ένα απλό καλλιτεχνικό επάγγελμα σε αντίθεση με την ελληνική δημόσια τέχνη η οποία υπήρξε πράγματι τέχνη. (εν αντιθέσει με την "τέχνη" της κωλοτέχνιδος που έδειχνε μια αυνανιζόμενη υπό την υπόκρουσιν του Εθνικού μας Ύμνου.)
RICHARD WAGNER. Η σύγχρονη τέχνη μας στην αλυσίδα της καλλιτεχνικής εξελίξεως ολόκληρης της Ευρώπης δεν είναι παρά μονάχα ένας κρίκος, η οποία έχει ως αφετηρία της τους Έλληνες. Το ελληνικό πνεύμα όπως εκδηλώθηκε στο απόγειό του στο πολίτευμα και την τέχνη, βρήκε την πιο ταιριαστή έκφρασή του στον Απόλλωνα (θεός του Φωτός και της Μουσικής), τον ουσιαστικό κυρίαρχο και εθνικό Θεό των ελληνικών φυλών και τοποθέτησε το ωραίο, δυνατό και ελεύθερο άνθρωπο στην κορυφή της θρησκευτικής συνειδήσεως. Δίχως να παραδεχθούμε την συνάφειά της με την τέχνη των Ελλήνων, δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα στην μελέτη της τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου