Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΓΑΙΑ ...

Πριν από 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια, περιέβαλε την ακόμα καυτή τότε νεαρή Γη. Δημιούργησε την ατμόσφαιρα, σταθεροποίησε το ποσοστό του οξυγόνου, ενώ το πλαγκτόν άρχισε να ρυθμίζει το κλίμα. Αυτή είναι η Γαία, η μητέρα Γιγάντων και Τιτάνων.
Ξέρετε πώς ο Τζέιμς Λάβλοκ είχε την ξαφνική διαίσθηση πως ο πλανήτης μας ήταν καλυμμένος από ένα γιγάντιο, ζωντανό, υδατώδες, ορεινό και μαλλιαρό ον ; Από ένα αιθερικό χταπόδι; Εξαιτίας της ΝΑΣΑ, που του ζήτησε να μελετήσει τις πιθανότητες ζωής στον 'Αρη, Αντιστρέφοντας τη θέση του παρατηρητή, ο Λάβλοκ αναρωτήθηκε πώς άραγε να μοιάζει η Γη από τον 'Αρη Τι είδε; 'Ένα εκπληκτικό γαλάζιο χαλίκι, περιτυλιγμένο από ατμόσφαιρα ένα αερώδες εκρηκτικό μείγμα, που παραμένει εδώ και εκατομμύρια χρόνια σε θαυμαστή κατάσταση ισορροπίας.
Η φανταστική σταθερότητα του ποσοστού του οξυγόνου στο 21 % τον συνάρπασε λίγους βαθμούς πιο πάνω (24% ή 25%) και όλα τα δάση θα καίγονταν λίγους βαθμούς πιο κάτω (17% ή 18% ) και καμιά φωτιά δε θα άναβε, Αυτό το 21 % δεν μπορεί να διατηρήθηκε τυχαία.
Ο Λάβλοκ μελέτησε κατόπιν την αλμυρότητα και στη συνέχεια τη θερμοκρασία των ωκεανών, το ίδιο σταθερές εδώ και χιλιάδες χρόνια Το πρώτο του συμπέρασμα ήταν το εξής, η Γη λειτουργεί σαν ένα γιγάντιο αυτό-οργανωμένο σύστημα σε ομοιοστασία, πειθαρχώντας με τους νόμους της τα νερά, την ατμόσφαιρα, το κλίμα, Γιατί λοιπόν, αναρωτήθηκε ο Λάβλοκ, να μην προσπαθήσουμε να μελετήσουμε τα γήινα φαινόμενα σαν να επρόκειτο για κάποιο ζωντανό ον ;.
Έτσι δημιουργήθηκε η θεωρία της Γαίας, Αυτή μας επέτρεψε για πρώτη φορά να καταλάβουμε ότι το πλαγκτόν βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με το σχηματισμό των νεφών, Και ανασκευάζει όλες τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον πλανήτη.

Δίοδος, Η Πύλη της Γνώσης

2 σχόλια:

Πλάτων Πισατίδης είπε...

Φίλε συνΕΛΛΗΝΑ...έρρωσο.
Ο πλανήτης μας ονομάσθηκε από τους ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ...ΧΘΩΝ.
Εξ ου και τα:Χθόνιος,καταχθόνιος,υποχθόνιος,
επιχθόνιος,αυτόχθων,Ερυσίχθων,κλπ.
ΕΡΡΩΣΟ.

Σείριος είπε...

Φίλε Πλάτων συμφωνώ απολύτως. Παρακολουθώντας σε, αμφιβάλω αν υπάρχει κάτι στο οποίο να μη συμφωνούμε. Είναι πολλά τα προσωνύμια, όπως ξέρουμε και της Αθηνάς μας και του Απόλλωνος και πολλών άλλων. Έτσι ανατρέχοντας στην Ιερή μας παράδοση την Μυθιστορία μας , συναντούμαι τον Δια και την Ήρα, τον Κρόνο και την Ρέα και τον Ουρανό και την Γαία, από την οποία πήρε το όνομα ο πλανήτης. Ένα εκ των ονομάτων. Και μια και το ανέφερα θα πω ότι δεν τελειώνει εκεί η πορεία προς τα πίσω. Πιο πίσω από τον Ουρανό έχουμε τον Ωκεανό και τον Βόρα. Προς τιμήν του τελευταίου οι προγονοί μας έδωσαν το όνομα του στο γνωστό βουνό. Αυτό που οι νεοέλληνες αρέσκονται να αποκαλούν «καιμακτσαλαν» (…) Αυτό το ανέφερα συνειρμικά.
Έρρωσθε καί ευδαιμονείτε κι εσύ και ο Υπερνεφέλιος

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου