Κυριακή 23 Μαΐου 2010

ΑΥΤΑΝΟΙΚΤΕΣ ΒΡΟΝΤΟΥΝ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ...


Διογένης ο Λαέρτιος βιβλίο («Βίοι Φιλόσοφων» 8,67) …ΟΥΡΑΝΙΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΦΕΓΓΟΣ ΛΑΜΠΑΔΩΝ (μεγάλη λάμψη). «…των οικετών τις έφη μέσων νυκτών φωνής υπερμεγέθους ακούσαι προσκαλουμένης Εμπεδοκλέα, είτα εξαναστάς εωρακέναι ΦΩΣ ΟΥΡΑΝΙΟΝ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑΔΩΝ ΦΕΓΓΟΣ, άλλο δε μηδέν…» Για κάποιους πάλι… ένα πύρινο άρμα ήρθε από τον ουρανό και τον πήρε. Έτσι εξαφανίστηκε ο Εμπεδοκλής.
-------------------

Ιλιάδος ραψωδία Ε’στιχ. 750 Νεοελληνική απόδοση: ..Κι η Ήρα με την μάστιγα σφοδρά κινεί τους ίππους. ΒΡΟΝΤΟΥΝ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΑΥΤΑΝΟΙΚΤΕΣ μπροστά τους,οπού του απέραντ’ ουρανού φυλάκτρες και του Ολύμπου την φράζουν με το σύγνεφον ή τ’ αφαιρούν οι Ώρες. Και ως τα κεντούσαν, τ’ άλογα περάσαν απ’ την ΠΥΛΗΝ. Και τον Κρονίδην εύρηκαν ανάμερ’ απ’ τους άλλους θεούς στην άκρην κορυφήν του πολυλόφου Ολύμπου. Τους ίππους εκεί εκράτησεν η Ήρα η λευκοχέρα και ομίλησε κι εξέτασε τον ύψιστον Κρονίδην.
-------------------

Ιλιάδος ραψ.Δ΄ στιχ. 75 Νεοελληνική απόδοση: ….Και αυτοπροαίρετα η θεά στον λόγον του ετινάχθη από του Ολύμπου τες κορφές κι εχύθη ΩΣΑΝ Τ' ΑΣΤΕΡΙ, οπού ο Κρονίδης έριξε ΣΗΜΑΔΙ στους ανθρώπους,ή ναύτες ή στρατόπεδο λαών εκτεταμένο. ΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΕΡΙ ΚΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΟΙ ΣΠΙΘΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ. Ομοίως τοτ’ η Αθηνά στην γην εροβολούσε και μες στην μέσην πήδησε των ιπποδάμων Τρώων, των χαλκοφόρων Αχαιών και ΑΠΟΡΗΣΑΝ ΤΑ ΠΛΗΘΗ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου