Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΑ ΑΓΑΘΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΚΑ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ.

Δικαιολογημένα θα απορούσε κανείς αν στεκόταν να σκεφτεί την ιδιομορφία της ανθρώπινης ζωής, γιατί κανένα από τα θεωρούμενα αγαθά δεν βρίσκεται να έχει δοθεί στους ανθρώπους ολόκληρο, ούτε κάποιο από τα κακά αυτοτελές και χωρίς κάποια χρησιμότητα. Αποδείξεις για τούτο μπορεί να πάρει κανείς αν δώσει προσοχή στις πράξεις που έχουν γίνει στο παρελθόν και κυρίως στις σπουδαιότερες.
Για παράδειγμα, η εκστρατεία του Ξέρξη, του βασιλιά των Περσών, εναντίον της Ελλάδας προκάλεσε τον πιο μεγάλο φόβο στους Έλληνες, εξαιτίας του πλήθους των δυνάμεων του, ως να επρόκειτο να πολεμήσουν για το αν θα γίνουν σκλάβοι ή όχι, και μια που οι ελληνικές πόλεις στην Ασία είχαν ήδη υποδουλωθεί, όλοι θεωρούσαν πως και οι πόλεις της Ελλάδας θα δοκίμαζαν την ίδια τύχη.
Όταν όμως ο πόλεμος έλαβε αναπάντεχο τέλος πέρα από κάθε προσδοκία, οι Έλληνες που κατοικούσαν στην Ελλάδα όχι μόνο λυτρώθηκαν από τους κινδύνους αλλά κατέκτησαν και μεγάλη δόξα, ενώ κάθε ελληνική πόλη πλημμύρισε από τόσο μεγάλη ευδαιμονία που όλοι θαύμασαν με την αλλαγή προς το αντίθετο.
Γιατί από εκείνη την εποχή και για πενήντα χρόνια, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο προς την ευδαιμονία. Άλλωστε, εκείνα τα χρόνια, οι τέχνες προόδευσαν, ένεκα της ευπορίας, και οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες που μνημονεύονται υπήρξαν τότε, μεταξύ των οποίων ο Φειδίας ο αγαλματοποιός.
Παρόμοια, υπήρξε μεγάλη πρόοδος στα θέματα της παιδείας, ενώ η φιλοσοφία και η ρητορική καλλιεργήθηκαν απ' όλους τους Έλληνες, και κυρίως τους Αθηναίους. Γιατί οι φιλόσοφοι ήταν ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ρήτορες ο Περικλής, ο Ισοκράτης και οι μαθητές του, καθώς επίσης και άντρες που έγιναν πασίγνωστοι για τη στρατηγική τους ικανότητα, όπως ο Μιλτιάδης, ο Θεμιστοκλής·, ο Αριστείδης, ο Κίμων, ο Μυρωνίδης και άλλοι πολλοί, για τους οποίους θα έπαιρνε πολύ χρόνο να γράψουμε.
Περισσότερο ξεχώρισαν σε δόξα και ανδρεία οι Αθηναίοι, και το όνομα τους έγινε γνωστό σε όλη σχεδόν την οικουμένη. Γιατί αύξησαν την ηγεμονία τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε μόνοι τους, χωρίς τους Λακεδαιμονίους και τους Πελοποννησίους, νίκησαν μεγάλες Περσικές δυνάμεις, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, και ταπείνωσαν σε τέτοιο βαθμό την περιβόητη ηγεμονία των Περσών, ώστε τους ανάγκασαν να ελευθερώσουν όλες τις πόλεις της Ασίας με συνθηκολόγηση.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου