Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΤΡΩΕΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΙΣΤΕΥΟΤΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΩΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΚΕ
Το γενεαλογικό δένδρο του Τρώα, όπως άλλωστε και των ελληνικών βασιλικών οίκων, έχει τη ρίζα του στον Δία («Διογένητοι βασιλείς»). Τις σχετικές πληροφορίες αναφέρει ο ποιητής στην Υ ραψωδία όταν σε 25 στίχους (215-140), μας παραθέτει τη γενεαλογία του Αινεία και ταυτόχρονα εκθέτει τογενεαλογικό δένδρο των βασιλέων της Τροίας: 
«Ο Δάρδανος, γιος του Δία έχτισε την πόλη Δαρδανία, και εκείνος γέννησε τον ένδοξο πλούσιο βασιλιά Εριχθόνιο, που είχε 3000 θηλυκά άλογα (φοράδες) του οποίου γιος ήταν ο Τρώας, ο βασιλιάς των Τρώων, που απέκτησε τρία παιδιά : τον Ίλο, τον Άσσαρακο και τον Γανυμήδη (που τον πήραν οι θεοί για οινοχόο). 
Ο Ίλος απέκτησε γιο τον Λαομέδοντα και αυτός τον Πρίαμο».
Ιλιάς - Ραψωδία Υ
Σημαντική όμως είναι και η αναφορά του Απολλοδώρου που αναφέρει ότι πρόγονος των Τρώων ήταν ο Δάρδανος (με αρκαδική καταγωγή), ο γιος του Δία και της Ηλέκτρας (κόρης του Άτλαντα), αυτός βρίσκεται εγκατεστημένος στην Σαμοθράκη και από εκεί θα περάσει στην ακτή της Μικράς Ασίας (λόγω του κατακλυσμού) όπου ήταν βασιλιάς ο Τεύκρος, γιος του Σκαμάνδρου (ποταμού) και της νύμφης Ιδαίας (οι κάτοικοι ονομάζονται Τευκροί). Ο Τεύκρος θα δεχθεί φιλικά τον Δάρδανο, ο οποίος θα παντρευτεί την κόρη του και θα τον διαδεχθεί στον θρόνο, ονομάζοντας την χώρα Δαρδανία (>Δαρδανέλλια). 
Ο γιος του Εριχθόνιος με την Αστυόχη (κόρη του ποταμού Σιμόεντα) θ’ αποκτήσει τον Τρώα, ο οποίος θα τον διαδεχθεί και θα ονομάσει τη χώρα Τροία . Αυτόν θα τον διαδεχθεί στον θρόνο ο μεγαλύτερος γιος, που ονομαζόταν Ίλος, ο οποίος πηγαίνει σε αγώνες στην Φρυγία, και εκεί θα δεχθεί την συμβουλή του βασιλιά (κατόπιν μαντείας) να κτίσει μια πόλη με τον εξής παράδοξο τρόπο: αφού ακολουθήσει μια αγελάδα, που εκείνος του προσφέρει, μέχρι το σημείο όπου αυτή θα σταματήσει, εκεί να χτίσει και την πόλη. Η αγελάδα, κατά την παράδοση, σταματά σ’ ένα λόφο που τον ονόμασε Ίλιον, ενώ ο Δίας ως θεϊκό σημάδι έγκρισης, του έδωσε το Παλλάδιο (το ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς που υπήρχε στην πόλη). Αυτή η πόλη ονομάστηκε Τροία.
Μέσα σε 10 λεπτά ο Ευάγγελος Μπεξής καταρρίπτει μύθους και ψέμματα που έχουν κυριαρχήσει στην καθημερινότητα μας, αλλά και ως "επιστημονικά δόγματα." Σε αυτήν την εκπομπή καταρρίπτεται ο μύθος της διάκρισης Ελλήνων και Τρώων, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται γιά τον ίδιο λαό. Οπτικοακουστικό: ESTIA TV 
Ο Τρωικός Πόλεμος ήταν, στην ουσία, ένας πόλεμος ανάμεσα στους Αχαιούς, Αργείους, Αιολείς και Δαναούς (ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ) με τους Τρώες (ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ). 
Ο πόλεμος αυτός, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο είδε το φως της αρχαιολογικής σκαπάνης και αποθανατίστηκε στους αιώνες με το περίφημο Ομηρικό έπος, Ιλιάδα. 
Για πάρα πολλά χρόνια, πιστευόταν ότι οι Τρώες δεν ήταν Έλληνες, θεωρία που καταρρίφθηκε τόσο από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, αλλά και τη μελέτη των Ομηρικών επών, απ’ όπου βρίσκουμε κοινούς προγόνους και κοινά ήθη, έθιμα, γλώσσα και θρησκεία.
Έτσι, σήμερα είναι κοινώς παραδεκτό ότι Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ= Η ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ Η ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ = Η ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ 
Οι Αχαιοί, θυσίασαν την «Ιφιγένεια», δηλαδή την Ισχύ του κοινού γένους. Παράβλεψαν το όμαιμον και εκστράτευσαν εναντίων των Τρώων. Πιθανότερη αιτία του εμφυλίου αυτού πολέμου, ήταν ο έλεγχος των στενών του Ελλησπόντου που οδηγούν στην Μαύρη Θάλασσα.

4 σχόλια:

Amalthea4 είπε...

ΕΑΝ Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΩΝ, ΤΟΤΕ ΟΙ ΑΧΑΙΟΙ/ΔΑΝΑΟΙ/ΑΡΓΕΙΟΙ ΚΛΠ, ΓΙΑΤΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ;
ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΦΡΟΝΙΜΟ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΑ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΑ;
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΓΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΓΗΓΕΝΗ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΠΟΡΕΥΤΕΙ ΜΟΝΟΣ, ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΡΩΙΚΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΘΕΪΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.
ΕΦΘΑΣΕ Η ΩΡΑ ΟΙ ΗΜΙΘΕΟΙ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ, ΛΙΘΙΝΟ ΚΑΤ' ΑΛΛΟΥΣ, ΓΕΝΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΕΝ ΓΑΙΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ 4-5 ΓΕΝΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ. ΤΥΧΑΙΟ;
ΑΛΛΩΣΤΕ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΤΟ ΟΛΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΩΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΣΚΑΡΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΓΗΙΝΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ. ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΙΔΑ, ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΤΟΝ ΠΑΡΙ ΚΛΠ...
ΙΣΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ, ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΘΗ Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.

Σείριος είπε...

ΑΝ ο Τρωικός πόλεμος έγινε για τον έλεγχο των στενών, οι νικητές εγκατέλειψαν την Τροία γιατί πλέον δεν υπήρχε έλεγχος, ούτε ήθελαν έλεγχο των στενών πια από κανέναν. Ήθελαν να διέρχονται ελεύθερα.

Όχι δεν θα ήταν καθόλου φρόνιμο να ελέγχουν αυτοί τα στενά. Σε ποιους να κάνουν έλεγχο; Στους εαυτούς τους; Αυτοί ήταν η μόνη ναυτική δύναμη της εποχής και κοσμοκράτορες.Θα έπρεπε να ξανασφαχτούν μεταξύ τους.

Είπαμε ΑΝ ο Τρωικός πόλεμος έγινε για τον έλεγχο των στενών.
....................
Αν ήρθε η στιγμή να αφήσουν οι ημίθεοι και οι ήρωες, τους γήινους να εξελιχθούν μόνοι τους, η λύση δεν θα ήταν να αλληλοσκοτωθούν. Αυτό κι αν δεν είναι φρόνιμο.

Η υπόθεση ότι ο Ζευς θέλησε να μειώσει τον γήινο πληθυσμό, μου θυμίζει αυτά που ακούμε και διαβάζουμε σήμερα από διάφορα κέντρα… (ασχολίαστο).

Όπως είπες, «θεωρώ ότι…», έτσι κι εγώ θεωρώ τα παραπάνω. Όλα όμως είναι θεωρίες.

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.

Amalthea4 είπε...

1:ΑΝ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΛΗ, ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΟΠΤΙΚΗ, ΤΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ, ΤΟΤΕ, ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΩΝ, ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ...
ΑΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΩΝ, ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΧΑΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΠΑΝ ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ, ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΟ. ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΑΦΗΣΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ, ΘΑ ΕΣΤΕΛΝΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΑΠΟΙΚΙΑ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΑΦΕΝΟΣ, ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΛΛΟΙ ΛΑΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΔΕΙ "ΤΡΩΕΣ", ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΩΩΝ...
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΕ ΝΕΜΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ, Α ΝΤΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ...
2:ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΒΑΡΑΙΝΕ ΤΗΝ ΓΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ, ΟΧΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ. ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΩΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΥΚΛΙΑ ΕΠΗ (ΚΥΠΡΙΑ ΕΠΗ ΚΛΠ), ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΩΘΕΙ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ.
ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΒΑΣΗ-ΑΛΛΩΣΤΕ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΥΘΟ-ΤΟ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ, ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΙΣΩΣ ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΟΤΙ ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ Η ΓΗ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΓΕΝΟΣ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΣΙΟΔΕΙΑ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ, ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΗΡΩΙΚΟΥ ΓΕΝΗ, ΠΕΘΑΝΑΝ ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΟΧΟ ΓΕΝΟΣ (ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΓΕΝΟΣ, ΤΟ ΔΙΑΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ, ΕΠΕΙΤΑ ΗΛΘΕ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ). ΕΠΟΜΕΝΩΣ, Η ΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΓΗ, ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ. Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΗΡΩΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ, (ΑΧΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΡΩΕΣ), ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΩΡΗΔΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ...
Ο ΗΣΙΟΔΟΣ, ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΓΛΑΦΥΡΑ ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΓΕΝΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΟΜΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ.
ΕΝ ΤΕΛΕΙ, ΣΕΒΑΣΤΗ Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ. ΕΜΜΕΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΑ, ΜΕΧΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΥ Ή ΚΑΠΟΙΑΣ ΠΙΟ ΠΕΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

Σείριος είπε...

Παρά τις κάποιες διαφωνίες μου και η δική σου άποψη είναι φυσικά σεβαστή. Όμως άλλο είναι στο θέμα της ανάρτησης. Τα υπόλοιπα είναι μόνο υποθέσεις.
Να είσαι καλά.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου