Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΦΘΟΝΟΣ - ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙΣ ΑΠΟΚΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΕΧΘΡΟ!

Ο Ισπανός ψυχολόγος και ψυχίατρος Ενρίκε Ρόχας αναφέρει πως «όσοι νιώθουν ότι αποτελούν αντικείμενο του φθόνου συναδέλφων, συμμαθητών, γειτόνων, φίλων, ακόμα και συγγενών, πρέπει να ξέρουν πως το πιο σημαντικό είναι να προφυλάσσονται, να μην εκτίθενται σε καταστάσεις που προκαλούν και οξύνουν αυτό το συναίσθημα».
Για το ελάττωμα του φθόνου, μια παραδοσιακή ιστορία αναφέρει πως μια φορά ένα φίδι άρχισε να κυνηγάει μια πυγολαμπίδα. Ύστερα από τρεις μέρες αδιάκοπης καταδίωξης, χωρίς δυνάμεις πια, η πυγολαμπίδα σταμάτησε και μίλησε στο φίδι:
— Μπορώ να σου κάνω μια ερώτηση;
— Δε συνηθίζω ν’ ακούω τα θηράματά μου, αλλά μια που θα σε καταβροχθίσω, μπορείς να ρωτήσεις.
— Ανήκω στην τροφική σου αλυσίδα;
—Όχι
— Σου έκανα κανένα κακό;
— Όχι
— Τότε γιατί θέλεις να με σκοτώσεις; Αφού σκέφτηκε λίγο, το φίδι απάντησε:
— Επειδή δεν αντέχω να σε βλέπω να λάμπεις.
Πολύ καλό το παράδειγμα με το φίδι και την πυγολαμπίδα, αλλά εμείς έχουμε πραγματικό περιστατικό ως παράδειγμα, με πρωταγωνιστές, ανθρώπους.
"ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΛΥΣΙΜΑΧΟΥ" 
Ένα από τα "όστρακα" (θραύσματα αγγείων) 
με τα οποία εξοστράκισαν  και εξόρισαν 
τον Αριστείδη τον Δίκαιο.
Αθήνα, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς.
Όταν  στην Αρχαία Αθήνα τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση των Αρχόντων για να εξοριστεί ο Αριστείδης επειδή είχε αντιταχθεί στο ναυτικό πρόγραμμα του Θεμιστοκλή, ένας αγράμματος πολίτης, που δεν τον γνώριζε ούτε στην όψη του, συναντώντας τον Αριστείδη καθοδόν, του ζήτησε να γράψει πάνω στο όστρακο το όνομα "Αριστείδης".
Εκείνος χωρίς  να του φανερωθεί, τον ρώτησε τι κακό είχε κάνει ο Αριστείδης και ζητούσε να τον εξορίσουν.
Τότε ο πολίτης του απάντησε πως τίποτε μεν δεν είχε κάνει το κακό, αλλά κουράσθηκε να ακούει συνέχεια να τον λένε όλοι «δίκαιο, δίκαιο». Και ο Αριστείδης, μετά από αυτό, χωρίς καθόλου να διστάσει, έγραψε επάνω στο όστρακο το όνομά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου