Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΚΑΘΕ ΣΟΦΙΑ

Υπήρχε ένας νέος, αμόρφωτος ο ίδιος, που εκπαίδευε όμως πουλιά και τα κρατούσε στο σπίτι του για να τα κάνει σοφά. Τους μάθαινε να μιλούν όπως οι άνθρωποι και να μιμούνται τη μουσική των αυλών.
Ο Απολλώνιος, όταν τον συνάντησε, τον ρώτησε: «Με τι ασχολείσαι;»
Άρχισε να του διηγείται για τα αηδόνια και τα κοτσύφια και πώς εκπαίδευε τη γλώσσα των πουλιών που ζουν στις χαράδρες, αλλά φαινόταν από τον τρόπο που μιλούσε πως είναι αμόρφωτος.
Είπε τότε ο Απολλώνιος: Μου φαίνεται πως κάνεις κακό στα πουλιά, πρώτα απ' όλα επειδή δεν τα αφήνεις να χρησιμοποιούν τη δική τους φωνή, που είναι τόσο γλυκιά, ώστε ούτε τα πιο γλυκόφωνα μουσικά όργανα δεν θα μπορούσαν να τη μιμηθούν. Έπειτα, μιλώντας τους με κάκιστα ελληνικά, τους παραδίδεις μαθήματα αφωνίας.
Επιπλέον, νέε μου, καταστρέφεις και το σπίτι σου. Με μια ματιά σε σένα και τους ακολούθους σου μπορεί κανείς να καταλάβει πως προσέχεις την εμφάνιση σου και δεν είσαι φτωχός,  όμως άνθρωποι σαν εσένα πέφτουν θύματα συκοφαντών, που είναι έτοιμοι να σου κλέψουν το μέλι και να ρίξουν εναντίον σου το κεντρί από τη γλώσσα τους. Σ' αυτή την περίπτωση, σε τι θα σε ωφελήσει η αγάπη σου για τα πουλιά; Ακόμη κι αν βάλεις όλα τα αηδόνια να κελαηδούν μαζί, δεν θα μπορέσεις να ξεφορτωθείς τους συκοφάντες που κολλάνε πάνω σου και σε βασανίζουν. Πρέπει να τους περιλούσεις με τα αγαθά σου και να βάλεις μπροστά τους το χρυσάφι σου για να τους καλοπιάσεις, όπως τα κρέατα που ρίχνουν στα σκυλιά κι αν γαβγίζουν, να τους δίνεις ξανά και ξανά. Έτσι όμως σύντομα θα καταλήξεις στην πείνα και τη φτώχεια.
Γι' αυτό λοιπόν πρέπει πια να αλλάξεις ριζικά τους τρόπους σου, για να μην καταλήξεις κάποια μέρα στη δυσάρεστη διαπίστωση πως σε έχουν μαδήσει και πως σου αξίζει μάλλον να θρηνούν τα πουλιά παρά να τραγουδούν για χάρη σου.
Το φάρμακο που χρειάζεται γι' αυτή την αλλαγή δεν είναι σπουδαίο. Υπάρχει σε όλες τις πόλεις κάποιο είδος ανθρώπων που εσύ δεν το γνωρίζεις ακόμα και που ονομάζονται δάσκαλοι. Σε αυτούς θα δώσεις μικρό μέρος της περιουσίας σου και θα κερδίσεις σίγουρα περισσότερα. Θα σου διδάξουν τη ρητορική της αγοράς, τέχνη εύκολη. Αν έβλεπα πως είσαι ακόμη παιδί, θα σε συμβούλευα να πας σε φιλοσόφους και σοφιστές και να περιφράξεις την οικία σου με κάθε σοφία. Επειδή όμως είναι πια αργά γι' αυτό, μάθε να υπερασπίζεσαι με τον λόγο τον εαυτό σου. Πίστεψε με, αν είχες αποκτήσει πιο ολοκληρωμένη μόρφωση, θα έμοιαζες με τους βαριά οπλισμένους στρατιώτες και θα προκαλούσες φόβο. Ωστόσο, αν μάθεις καλά αυτή την τέχνη, θα έχεις τον εξοπλισμό των ελαφρά οπλισμένων στρατιωτών και των σφενδονητών.
Πάντως, ακόμη κι έτσι θα μπορείς να χτυπάς τους συκοφάντες, όπως τα σκυλιά.
Ο νέος δέχτηκε τα λόγια του Απολλώνιου, σταμάτησε να περνά τον καιρό του με τα πουλιά και πήγε σε δάσκαλο που καλλιέργησε την κρίση του και την ικανότητα να μιλά σωστά.
ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΣ -  ΑΠΑΝΤΑ  - ΤΑ ΕΣ ΤΟΝ ΤΥΑΝΕΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΝ Ζ'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου