Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

- Μεταξύ άλλων βρέθηκε το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα στον τάφο
- Υπάρχουν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
- Υπάρχει λατρευτικός χώρος μέσα στο μνημείο για μεγάλο ήρωα
- Ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος έδωσε εντολή να φτιαχτεί το μνημείο λέει ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής
Με φωνή που έσπαγε, η Κατερίνα Περιστέρη παρουσίασε σε σχετική εκδήλωση στο ΑΠΘ αναλυτικά τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Στον επίλογο της ομιλίας της, αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δεινοκράτη.
Μεταξύ άλλων, η κυρία Περιστέρη ανέφερε ότι βρέθηκε το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου και του Ηφαιστίωνα. Επισήμανε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής στην Αμφίπολη, κ. Μιχάλη Λεφαντζή, ο οποίος έκανε μία εκτός προγράμματος τοποθέτηση στην εκδήλωση του ΑΠΘ για τον Τύμβο Καστά, ήταν ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος που έδωσε την παραγγελία για την κατασκευή του μνημείου. Και την έδωσε στον κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής του, τον Δεινοκράτη.
Όπως αποδεικνύεται, δε, από επιγραφές, οι οποίες βρίσκονταν, μάλιστα, σε κοινή θέα κοντά στον Λέοντα της Αμφίπολης επί 80-90 χρόνια, το ταφικό μνημείο ήταν αφιερωμένο στον αδελφικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ηφαιστίωνα. Ο Τύμβος Καστά δημιουργήθηκε επί ενός προϋπάρχοντος γηλόφου, αλλά και εντός μιας παλαιότερης νεκρόπολης. Ο Δεινοκράτης περιέκλεισε σε έναν τεράστιο κυκλικό περίβολο τις παλαιότερες ταφές και δημιούργησε ένα μεγαλοπρεπές λατρευτικό μνημείο, αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα. Κατά τον κ. Λεφαντζή, όπως και την κυρία Περιστέρη, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι το μνημείο της Αμφίπολης είναι της ελληνιστικής εποχής.
Μεταξύ άλλων η κ. Περιστέρη, πρόβαλλε  μέρος του επιστυλίου, το οποίο δείχνει έναν Μακεδόνα ιππέα, σε σκηνή μάχης και ακριβώς δίπλα απεικονίζεται μία υπερμεγέθη λεοντοκεφαλή, σαν αυτή που είχε στο κράνος του ο Μέγας Αλέξανδρος.
Πρόκειται για κομμάτι από την ζωή του ήρωα , που περιγράφει η συγκεκριμένη ζωφόρος.
Σε άλλο σημείο φαίνονται δύο υδρίες και μία Σφίγγα σαν αυτή που είναι γλυπτή στην είσοδο του τάφου που τις φυλάει. Για τις δύο υδρίες μπορεί να υποθέσει κανείς, ότι έχουμε να κάνουμε με δύο νεκρούς στον συγκεκριμένο τάφο, αφού δύο είναι και οι Κένταυροι που την φυλάνε. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόκκινο πανί, που παρουσιάζεται στις σκηνές, έχει χρώμα βασιλικό.
Συμβόλαια παραλαβής ταφικού έργου
Την ίδια ώρα η Περιστέρη έδωσε στην δημοσιότητα και μία επιγραφή που λέει τα εξής:
«Παρέλαβον Ηφαιστιώνος» που πιστοποιεί την «εργολαβία» του έργου που φαίνεται πως έγινε με εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε εκτέλεση του Δεινοκράτη. Με αυτή την επιγραφή φαίνεται πως πρόκειται για ηρώο του Ηφαιστίωνα, που ήταν το νο 2 της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου