Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΑΡΧΗ ΟΥΤΕ ΤΕΛΟΣ

ΟΥΤΕ ΑΡΧΗ ΥΠΗΡΞΕ, ΟΥΤΕ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ.
Αυτό αναφέρει μια νέα θεωρία της κβαντικής φυσικής η οποία συμπληρώνει τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αλμπερτ Άινσταϊν.
Η νέα αυτή θεωρία μπορεί να εξηγήσει επίσης τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια επιλύοντας διάφορα προβλήματα της φυσικής ταυτόχρονα.
Η κοινώς αποδεκτή ηλικία του σύμπαντος υπολογίζεται από τη γενική θεωρία της σχετικότητας στα 13.8 δισεκατομμύρια έτη. Στην αρχή όλη η ενέργεια ήταν συγκεντρωμένη σε ένα μικροσκοπικό και πυκνό σημείο (μοναδικότητα/singularity).
Μετά σημειώθηκε η λεγόμενη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) που σηματοδότησε την αρχή του σύμπαντος.
Αν και η θεωρία αυτή προκύπτει άμεσα από τις μαθηματικές εξισώσεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του `Αινσταϊν, κάποιοι επιστήμονες την θεωρούν προβληματική καθώς τα μαθηματικά εξηγούν μόνο το τι συνέβη αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη και όχι πριν ή κατά τη διάρκειά της.
Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα phys.org, ο Φυσικός Αχμέτ Φαράζ Αλί από το Πανεπιστήμιο Μπένχα της Αιγύπτου είπε ότι αυτό είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της θεωρίας του `Αινσταϊν καθώς οι νόμοι της φυσικής φαίνεται να μην έχουν ισχύ στην στιγμή της μοναδικότητας (singularity).
Ο Καθηγητής Αλί μαζί με τον Καθηγητή Σ. Ντας του Πανεπιστημίου Λεθμπριτζ του Καναδά δημοσίευσαν μια έκθεση σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί με ένα νέο μοντέλο σύμφωνα με το οποίο το σύμπαν υπήρχε και θα υπάρχει πάντα, χωρίς αρχή και χωρίς τέλος.
http://offsite.com.cy/

1 σχόλιο:

Βαγγέλης Σίδερης είπε...

Το ζήτημα της απειρότητας του Σύμπαντος στο χώρο και τον χρόνο είναι βασικά φιλοσοφικό αλλά αποτελεί την μόνη λογική κατάληξη της γνώσης σε αυτή την φάση[δηλαδή να δεχτούμε το άπειρο του].
Το big bang είναι περισσότερο μία μεταφυσική θεωρία με κάποιες αθεμελίωτες παραδοχές,και που εξυπηρετεί την θρησκεία,κατά καιρούς έχει επιχειρηθεί ιδεολογική εκμετάλλευση από πλευράς εκκλησίας στην επιστήμη..δήθεν ..η κοσμολογία απέδειξε την ....δημιουργία του Σύμπαντος..και δήθεν έχει αποδειχτεί ότι ο κόσμος έχει αρχή....ναι ..αυτά τα διαλαλούν στις ιστοσελίδες τους....
Πρώτα απ όλα η κοσμολογία,είναι επιστήμη τοπική.
Δεν αποφαίνεται για το Σύμπαν,για το Όλον...αλλά για μία περιοχή του,την προσιτή σε εμάς μέχρι στιγμής.
Συνεπώς τα όποια συμπεράσματα ,ότι δήθεν αποδείχτηκε..η δημιουργία του Κόσμου ..δεν στέκουν...
Ακόμη και να ισχύουν κάποια πράγματα από την υπόθεση της μεγάλης έκρηξης..αυτό αφορά μία τοπικότητα ,μία στιγμή του απείρου και όχι αρχή του Όλου.
Ο Κόσμος είναι αιώνιος,αιτία του εαυτού του και αυθύπαρκτος.Δεν έχει ούτε αρχή ,ούτε τέλος.Είναι και ένα αέναο γίγνεσθαι[Ηρακλείτιο Σύμπαν]
Αυτή η φιλοσοφική θέση δεν μας οδηγεί σε αντιφάσεις και είναι σύμφωνη με τα δεδομένα των επιστημών.Σε αντίθεση με όποιες θεωρίες δημιουργίας ,θεολογικές ή ''επιστημονικές''.
Να σημειώσω εδώ και το εξής γεγονός.
Σε όλες ούτως ή άλλως τις προχριστιανικές δοξασίες,φιλοσοφίες ,παραδόσεις ,θρησκείες,και να αναφέρω και ξεχωριστά την αρχαιοελληνική φιλοσοφία,όπως και πρωτόγονες παραδόσεις,σε όλες αυτές λοιπόν,η Φύση είναι αυθύπαρκτη ,δεν την δημιούργησε κανείς,ακόμη και οι Θεοί είναι ενδοκοσμικά όντα.
Δεν υπάρχει η έννοα του Θεού-Δημιουργού του κόσμου ex nihilo.
Εξαίρεση είναι η Εβραϊκή παράδοση και που κατόπιν πέρασε σε χριστιανισμό,ισλάμ κλπ.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου