Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΦΑΛΛΗΦΟΡΙΑ "2015"

Η αναβίωση των Αρχαίων Φαλληφορίων, για δεύτερη χρονιά κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, σχεδόν 2,500 χρόνια μετά.
 «…Μία πομπή του ιερού φαλλικού ξόανου του Διονύσου, με τον εξάρχοντα ηθοποιό-Διόνυσο και τον συνακόλουθο διονυσιακό θίασο αποτελούμενο από Μαινάδες, Σατύρους, Σιληνούς, μεθοκόπους και τον Θεό Πάνα. Μια πομπή που συνοδεύεται με βακχική μουσική από άσκαυλους (γκάιντες), αρχαίους αυλούς, αλλά και τύμπανα. Με αυτοσχέδιο σκωπτικό φαλλικό τραγούδι και τον περίφημο κωμαστικό χορό Κόρδακα. Με τη λεγόμενη ευωχία, όπου διαμοιράζεται οίνος από ένα ευμεγέθη αγγείο και συνεχίζεται το τραγούδι και ο χορός με σύγχρονα περιπαικτικά τραγούδια της λαϊκής παράδοσης, συνδέοντας με αυτό τον τρόπο το αρχέγονο χθες με το αέναο σήμερα….».
Εάν αυτές τις μέρες του καρναβαλικού κεφιού βρεθείτε σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, πέριξ της Ακροπόλεως και άξαφνα ξεπροβάλει μπροστά σας ένας τέτοιος θίασος με αριστοφανική διάθεση, με ζωτικό ενθουσιασμό και με σκωπτική ευπρέπεια, μην παραξενευτείτε αλλά προσεγγίστε μας. Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε, αλλά να σας καλέσουμε να συμμετάσχετε σε κάτι τόσο ελληνικό και ξεχωριστό. Δεν θέλουμε να προσβάλουμε με τα αρχέγονα φαλλικά μας σύμβολα, αλλά να σας εισβάλλουμε στην διονυσιακή μέθεξη των ελληνικών αυτών εορτών. Δεν θέλουμε να αναβιώσουμε, αλλά να βιώσουμε με τον δέοντα σεβασμό τα ελληνικά δρώμενα. Διότι η αναβίωση ενός πανάρχαιου Φαλληφορικού δρωμένου καταδεικνύει την ζωτική ενέργεια και το ζωτικό μετασχηματισμό της παράδοσης ως τρανταχτή απόδειξη και επικύρωσης της συνέχειας της μεγαλειώδους ελληνικής πολιτισμικής εκφάνσεως.
Την τελεσματική ευθύνη των Φαλληφορίων την αναλαμβάνουν σε απόλυτη συνεργασία ο τελεστικός θίασος «Διόνυσος Ελευθερεύς» με τη λατρευτική κοινότητα «Λάβρυς» και την Ομάδα Τέχνης & Χορού ΑΤΡΑΠΟΣ, βασισμένοι σε πολυετή έρευνα του πολιτισμιολόγου Παρμενίδη Ιω. Μπουσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου