Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ GUARDIAN: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Έχει δίκιο ο Τζορτζ Κλούνεϊ; Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα; Αυτό είναι το ερώτημα δημοσκόπησης της εφημερίδας Guardian, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί μέσω της ιστοσελίδας της.
Αφορμή για την ερώτηση αυτή ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού ηθοποιού, ο οποίος μέσα σε μια εβδομάδα τάχθηκε δύο φορές -και μάλιστα η μια από αυτές στο Λονδίνο- δημόσια υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ζήτησε να διεξαχθεί ανοικτή συζήτηση για το θέμα, επισημαίνοντας πως και άλλοι οργανισμοί όπως το Βατικανό και το Μουσείο Γκετί έχουν ήδη επιστρέψει θησαυρούς της Αρχαίας Ελλάδος που βρισκόταν στην κατοχή τους.
Μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο: 70% (τώρα είναι 87%) των επισκεπτών της ιστοσελίδας της εφημερίδας τάσσονται υπέρ, σε αντίθεση με το 30%. Η δημοσκόπηση λήγει σε δύο ημέρες.
 Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ερωτηθείς από Ελληνίδα δημοσιογράφο εάν θα έπρεπε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα κατά το φεστιβάλ Βερολίνου, ο διάσημος ηθοποιός είχε μιλήσει για «ένα δίκαιο αίτημα».
Επανήλθε στο θέμα από το Λονδίνο με αφορμή την προβολή της καινούργιας του ταινίας, «Μνημείων Άνδρες».
Μαζί με τον συνάδελφό του Μπιλ Μάρεϊ δήλωσαν ότι η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα αποτελεί τη σωστή κίνηση, ενώ από τη βρετανική πρωτεύουσα, κάλεσε να υπάρξει μια «ανοιχτή συζήτηση» για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε για το συγκεκριμένο θέμα στο Βερολίνο, είπε ότι δέχθηκε ερώτηση από έναν Έλληνα δημοσιογράφο και απάντησε ότι θα ήταν καλή ιδέα «εάν έβρισκαν τον δρόμο για το σπίτι». 
«Φαίνεται ότι έμπλεξα που το είπα αυτό και χρειάστηκε να κάνω λίγη έρευνα για να σιγουρευτώ ότι δεν ήμουν τελείως τρελός» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι ακόμα και στη Βρετανία, οι δημοσκοπήσεις τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.
Επίσης, σε αναφορά που έκανε για την κριτική που του ασκήθηκε για το γεγονός ότι είναι Αμερικανός, παρενέβη ο ηθοποιός Ματ Ντέιμον λέγοντας: «Αυτή δεν θα πρέπει να είναι η σταθερή απάντηση των Βρετανών. Δεν είναι επιχείρημα το να πεις: "Είναι Αμερικανός, δεν καταλαβαίνει"».
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ δήλωσε, επίσης, πως το Βατικανό όπως και το Μουσείο Γκετί επέστρεψαν κλεμμένες Αρχαιότητες στην Ελλάδα. Παράλληλα, έθεσε το θέμα της ένωσης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των κομματιών που απαρτίζουν ένα έργο τέχνης, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που τα κοιτάς και σκέφτεσαι ότι ίσως είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να γίνει».
Ο διάσημος ηθοποιός ενώνει τη φωνή του με εκείνη των Ελλήνων και ζητά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, όπου βρίσκονται από το 1816 http://news247.gr

2 σχόλια:

Καλλιστώ είπε...

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον είπε για τον Κλούνεϊ:

«Αυτός ο Κλούνεϊ δεν υποστηρίζει τίποτα άλλο παρά την ατζέντα του Χίτλερ για τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Λονδίνου»

To είδα εδώ...http://www.katohika.gr/2014/02/megales-foties-anapse-o-george-clooney-o-dimarxos-londinou-ton-apokalei-nazi-kai-opado-tou-hitler.html

Η λογοκρισία και να μην πω η ''σκεψηκρισία''βασιλεύει.Ο δήμαρχος δεν έχει καταλάβει ότι συμπεριφέρεται φασιστικά...του είναι αδιανόητο να καταλάβει επιτέλους ότι δεν μπορεί να διεκδικεί κάτι που δεν του ανοίκει

Ηπιόνη είπε...

Καλή η κίνηση της διασημότητας,δεν λέω,αλλά μήπως είναι καιρός πια να σταματήσουμε να μοιράζουμε υπογραφές σε δράσεις χωρίς αντίκρισμα,και να παρακαλάμε δεξιά κι αριστερά εμέσως πλιν σαφώς να μας επιστραφούν αυτά που μας ανήκουν;
Μήπως πρέπει να πάρουμε μόνοι μας με την υπερηφάνια μας και την αξιοπρέπειά μας,όλα τα δίκαιά μας;
Ο κλειός στενεύει,δείτε την Κύπρο...
Μήπως είναι ώρα τώρα να βάλουμε την υπογραφή μας εκεί που πρέπει,σε δημοψήφισμα που κυκλοφορεί στην χώρα μας εδώ και πολυ καιρό,και να ταχθούμε επιτέλους υπέρ της δράσης αυτών των ΕΛΛΗΝΩΝ;
Αν φοβάστε μην τυχόν και εξαπατηθήτε,τι είναι προτιμότερο να είσαι εξαπατημένος ,αδρανής και υπόδουλος,ή μήπως εξαπατημένος αλλά ελεύθερος,γιατί αγωνίζεσαι εν γνώση σου έστω κι αν προδωθείς άλλη μια φορά;


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου