Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ο ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΣΕΙΡΙΟ

Κατά πάσα πιθανότητα είναι ο πρώτος ναός που χτίστηκε από τον άνθρωπο. Πάνε τώρα είκοσι χρόνια που ανακαλύφθηκαν τα ερείπια του στην κοιλάδα του Urfa στη νότια Τουρκία, στην περιοχή της Gobekli Tepe.
Εκεί, περίπου είκοσι  τοίχοι περικλείουν  δύο μεγαλιθικές πέτρες εγχάρακτες που χρονολογούνται πάνω από 11.000 ετών! Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο - αστρονόμο Giulio Magli, ο ναός αυτός έχει κτιστεί προς τιμήν του Σείριου, του κύριου αστέρα του Μεγάλου Κυνός και του πιό λαμπρού που φαίνεται απο την Γή. Ενώ αυτός είχε εξαφανιστεί από τον γήινο ορίζοντα ως το 15.000 π.Χ., ο Giulio Magli συνειδητοποίησε ότι είχε εμφανιστεί στον ουρανό του Gobekli Tepe ξανά το 9300 π.Χ. Πράγμα που σημάδεψε τα πνεύματα της εποχής και τους ώθησε να κατασκευάσουν τον Ναό αυτής της εποχής. Μια άλλη λεπτομέρεια που παρατηρήθηκε ενισχύει τη θεωρία του, οι κεντρικοί κιωνες (πυλώνες) των τριών τοίχων βρίσκονται στην ευθυγράμμιση με τις ανατολές του άστρου του  9100, του 8750 και ως του 8300 π.Χ..
Από το γαλλικό περιοδικό ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ – MONDE INCONNU που όπως αναφερει το ίδιο στο εξωφυλλο του ασχολείται με την ασυνήθιστη ιστορία.
Ευχαριστώ πολύ την φίλη της σελίδας που μου το έστειλε, και για την μετάφραση.
_____________________ 
Συνέχεια της ανάρτησης με αναδημοσίευση από το autochthonesellhnes.blogspot.gr
 Το συγκρότημα των ναών στο Γκομπεκλί Τεπέ, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, χτίστηκε πριν από 11.000 χρόνια.
Σήμερα είναι η παλαιότερη θρησκευτική δομή που βρέθηκε ποτέ. Η χρονολόγησή του ανατρέπει πολλές θεωρίες, αφού τη Νεολιθική Περίοδο ο άνθρωπος –θεωρείτο- ότι δεν είχε φθάσει ακόμη στο σημείο να κατασκευάσει λατρευτικά κτήρια και ειδικά τόσο ανεπτυγμένα.
Σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστημονική παραδοχή, μόλις είχε αρχίσει- ή δεν είχε αρχίσει καν- να καλλιεργεί τη γη και , ίσως, δεν γνώριζε τη διαβίωση σε έναν τόπο.
Το Ύψωμα Γκομπεκλί ανακαλύφθηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα, αλλά οι ανασκαφές στην περιοχή άρχισαν αργότερα, περί το 1990, όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα βαρέως τύπου οικοδόμημα, χτισμένο με τεράστιους λίθους και οι τοίχοι του καλύπτονταν με πυλώνες τύπου –Τ-
Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ο αρχαιολογικός χώρος αποτελείται από μια ομάδα κτηρίων που σχηματίζουν κύκλο με διάμετρο 30 μέτρων.
Η αρχαία δομή έλαβε από τους αρχαιολόγους την ονομασία ‘Göbekli’-Tepe, από το ασυνήθιστο περίγραμμά της ‘κυκλοειδές’ ύψωμα.
Αν και οι επιστήμονες, μέχρι τώρα έχουν φέρει στο φως τέσσερις τέτοιους κυκλοτερείς ναούς, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός τους φθάνει τους είκοσι.
Για άγνωστους λόγους, οι απόγονοι των αρχαίων κατασκευαστών, γέμισαν τους ναούς αυτούς και τους κάλυψαν με άμμο, πριν από 8.000 χρόνια.
Μία απάντηση στο μυστήριο της λατρείας των ναών αυτών έδωσε ο Giulo Magli του Πολυτεχνείου του Μιλάνου (Politecnico di Milano), ο οποίος εξειδικεύεται στην Αρχαιο-αστρονομία. Ο Magli μελετώντας τις αρχαίες αυτές δομές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ναοί είχαν αντικείμενο λατρείας το αστέρι Σείριος.
 Ο Ιταλός καθηγητής είπε ότι το αστέρι αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον γήινο ουρανό πριν από περίπου 11.300 χρόνια.
Η φωτεινότητά του, στο νυχτερινό ουρανό, κατείχε την τέταρτη σειρά μετά τη Σελήνη, την Αφροδίτη και τον Δία. Έτσι η εμφάνιση του Σείριου, ενδέχεται, να προκάλεσε ισχυρή εντύπωση στους ανθρώπους της νεολιθικής εποχής.
Χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις σε υπολογιστή, οι επιστήμονες έχουν καθορίσει την κίνηση του Σείριου από την εμφάνιση του στον ουρανό και στη συνέχεια συνέκριναν τα δεδομένα που προκύπτουν με τις γεωγραφικές συντεταγμένες του Γκομπεκλί Τεπέ.
Αποδείχθηκε ότι, υπάρχει μια νοητή ευθεία γραμμή μεταξύ του αστεριού και του κεντρικού σημείου του κάθε ναού, όταν ο Σείριος εμφανίζεται στον ορίζοντα. Αυτό συνέβη σε κάθε ιερό στις σχετικές ημερομηνίες πριν 9100, 8750 και 8300 χρόνια.
Για να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί η υπόθεση του καθηγητή Magli, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω ανασκαφές.
Εκείνο το οποίο εντυπωσιάζει στο αρχαιότατο ύψωμα των κυκλικών ναών, είναι η παντελής απουσία σημαδιών ή στοιχείων της γεωργίας.
Πιστεύεται ότι ο άνθρωπος της νεολιθικής εποχής πρώτα άρχισε να καλλιεργεί τη γη και να συντηρεί τα βοοειδή και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την κατασκευή χώρων λατρείας.
Το Γκομπεκλί Τεπέ είναι ένα μυστήριο και ίσως ανατρέπει ορισμένες θεωρίες.
mikres-ekdoseis

1 σχόλιο:

ΕΡΜΗΣ είπε...

ΠΟΝΤΟΣ, ΙΩΝΙΑ, ΚΥΛΙΚΙΑ, ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΥΞΕΙΝΟΥ, ΚΡΙΜΑΙΑ, ΚΟΛΧΙΣ, ΣΥΡΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΡΩΜΗ, ΙΛΛΥΡΙΑ, Β.ΗΠΕΙΡΟΣ, Β.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Β.ΘΡΑΚΗ, ΚΥΠΡΟΣ, ΙΤΑΛΙΑ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ ,ΕΙΝΑΙ Ε Λ Λ Α Σ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου