Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Η ΕΥΘΥΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΡΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΥ

Η ευθυμία δημιουργείται στους ανθρώπους από την μετριοπάθεια στις τέρψεις και από την συμμετρία τού βίου, ενώ η έλλειψη και η υπερβολή συνήθως επιφέρουν μεταπτώσεις και προκαλούν μεγάλες ταραχές στην ψυχή. Όσες ψυχές ταράζονται από μεγάλες διαφοροποιήσεις, δεν είναι ούτε ευσταθείς ούτε εύθυμες.
Πρέπει, λοιπόν, να συγκεντρώνεις την σκέψη σου στις δυνατότητές σου και ν’ αρκείσαι στα υπάρχοντα, διαθέτοντας λίγη μνήμη γιά τα ζηλευτά και τα θαυμαστά, χωρίς προσήλωση τής διάνοιάς σου σ’ αυτά, αλλά εξετάζοντας τους βίους των ταλαιπωρημένων, κατανοώντας πλήρως όσα πάσχουν, ώστε να φαίνονται μεγάλα και ζηλευτά όσα είναι γύρω σου και σου συμβαίνουν, γιά να μην επιθυμήσεις περισσότερα και συμβεί να κακοπάθει η ψυχή σου.
Όποιος θαυμάζει τους πλούσιους, που μακαρίζονται από τους άλλους ανθρώπους, και κάθε ώρα προσηλώνει την μνήμη του σ’ αυτούς, πάντοτε αναγκάζεται να καινοτομεί και να επιβάλλει στον εαυτό του – εξαιτίας τής επιθυμίας – να κάνει πράγματα ανεπανόρθωτα, από εκείνα που εμποδίζουν οι νόμοι.
Γι’ αυτό ακριβώς, δεν πρέπει κάποιος να επιζητά αυτά, αλλά να ευθυμεί με τ’ άλλα, παραβάλλοντας τον βίο του προς τον βίο όσων υποφέρουν περισσότερο, και μακαρίζοντας τον εαυτό του σκεπτόμενος όσα αυτοί πάσχουν, αλλά και πόσο καλύτερα απ’ αυτούς ενεργεί και ζει, αφού – έχοντας αυτά κατά νου – θα ζήσεις πιό εύθυμος και θ’ αποφύγεις αρκετά κακά τού βίου, όπως ο φθόνος, η ζήλια και η δυσμένεια.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
ΣΤΟΒΑΙΟΣ - ΒΙΒΛΙΟ  ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ

1 σχόλιο:

sandy είπε...

Ο ΠΕΝΤΑΘΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΜΙΑΣ.ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΟΓΚΟΛΙΘΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΟΥ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου