Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ - ΚΑΛΟΠΡΑΞΙΑ

205. Ξενοφών – Απομνημονεύματα, βιβλίο α΄.
Ο Σωκράτης, απαντώντας σ’ αυτά, είπε: «Αντιφώντα, σ’ εμάς θεωρείται εξίσου καλό κ’ εξίσου κακό να πουλά κάποιος την ομορφιά και την σοφία διότι, εάν πουλά την ομορφιά έναντι χρημάτων, σ’ εκείνον που την θέλει, τον αποκαλούμε πόρνο, κι εάν κάνει φίλο τού εαυτού του εκείνον, γιά τον οποίον γνωρίζει ότι είναι ωραίος και αγαθός εραστής, τον θεωρούμε σώφρονα. Κατά τον ίδιο τρόπο, εκείνους που πουλούν την σοφία έναντι χρημάτων, σε όποιον την θέλει, τους αποκαλούμε σοφιστές, όπως ακριβώς τους πόρνους, και όποιος κάνει φίλο του εκείνον, γιά τον οποίον γνωρίζει ότι είναι ευφυής ώστε να τού διδάξει όποιο αγαθό κατέχει, αυτός θεωρούμε ότι κάνει όσα ταιριάζουν στον ωραίο και αγαθό πολίτη. Κ’ εγώ ο ίδιος, λοιπόν, Αντιφώντα, όπως κάποιος άλλος ευχαριστιέται μ’ έναν καλό ίππο ή σκύλο ή πτηνό, έτσι – και ακόμη περισσότερο – ευχαριστιέμαι με τους αγαθούς φίλους, κ’ εάν έχω κάποιο αγαθό, τους το διδάσκω και τους συστήνω και σ’ άλλους, από τους οποίους θεωρώ ότι θα ωφεληθούν στην αρετή, αλλά μελετώ και τους θησαυρούς των παλαιότερων σοφών ανδρών, εκείνους που οι ίδιοι άφησαν καταγεγραμμένους σε βιβλία, τα οποία ξετυλίγω μαζί με τους φίλους μου και, αν δούμε κάτι αγαθό, το επιλέγουμε, και θεωρούμε μεγάλο κέρδος το να γινόμαστε φίλοι μεταξύ μας».
Κάποτε, πάλι, όταν ο Αντιφώντας τον ρώτησε πώς θεωρούσε ότι κάνει πολιτικούς τους άλλους, αφού ο ίδιος δεν ασκεί την πολιτική, εάν βέβαια την γνωρίζει, εκείνος είπε: «Αντιφώντα, με ποιόν από τους δύο τρόπους θ’ ασκούσα καλύτερα την πολιτική; Αν την ασκούσα μόνος ή αν φρόντιζα ώστε ολοένα και περισσότεροι να είναι ικανοί να την ασκήσουν;».
207. Ξενοφών – Απομνημονεύματα, βιβλίο γ΄.
Όταν κάποιος τον ρώτησε ποιά απασχόληση θεωρεί ως καλύτερη γιά έναν άνδρα, αποκρίθηκε: «την καλοπραξία». Όταν, πάλι, τον ρώτησε εάν πιστεύει ότι και η καλοτυχία είναι απασχόληση, είπε: «εγώ, τουλάχιστον, θεωρώ ότι η πράξη και η τύχη είναι παντελώς αντίθετα πράγματα, διότι το να επιτύχει κάποιος κάτι χρήσιμο, χωρίς να το επιζητά, είναι καλοτυχία ενώ, το να μάθει και να μελετήσει κάποιος κάτι και μετά να το κάνει σωστά, πιστεύω ότι είναι καλοπραξία. Όσοι, πάλι, ασχολούνται μ’ αυτό, μού φαίνεται ότι ευημερούν. Άριστοι και θεοφιλέστατοι στην γεωργία, λοιπόν», είπε, «είναι όσοι ευημερούν στα γεωργικά, και στην ιατρική είναι όσοι ευημερούν στα ιατρικά, και στην πολιτική όσοι ευημερούν στα πολιτικά, ενώ όποιος δεν ευημερεί σε τίποτε, ούτε χρήσιμος σε κάτι είναι, ούτε θεοφιλής».
208. Ξενοφών – Απομνημονεύματα, βιβλίο δ΄.
Τόσο ωφέλιμος, λοιπόν, ήταν ο Σωκράτης, σε κάθε περίπτωση και με κάθε τρόπο, ώστε να είναι φανερό – ακόμη και σε κάποιον που εξετάζει, κ’ έστω και λίγο αντιλαμβάνεται τα πράγματα – ότι τίποτε δεν ήταν ωφελιμότερο από την συναναστροφή με τον Σωκράτη, διότι εξίσου ωφελούσε όσους τον συναναστρέφονταν, είτε αστειευόμενος είτε μιλώντας σοβαρά.
ΣΤΟΒΑΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟ – ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου