Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΥΠΟΤΙΜΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ

Το πολίτευμα της Αθήνας όπως διαμορφώθηκε μετά τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις του Περικλή του Σόλωνα και του Κλεισθένη ήταν η άμεση δημοκρατία.
Βουλευτές και άρχοντες εκλέγονταν με κλήρωση από όλους τους πολίτες πλούσιους ή φτωχούς. Οι 500 βουλευτές  έπαιρναν μια ελάχιστη αποζημίωση 3 οβολών την ημέρα ενώ σήμερα η βουλευτική αποζημίωση είναι σκανδαλώδης όπως σκανδαλώδες είναι το γεγονός ότι δεν φορολογείται παρά μόνον μερικώς.  Μεγάλη πρόκληση βεβαίως αποτελούν στη σύγχρονη Ελλάδα και τα γνωστά  βουλευτικά προνόμια.
Την  κυβέρνηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας αποτελούσε η Πρυτανεία με 50 μέλη που κληρώνονταν από τους 500 βουλευτές.
Η κυβέρνηση αυτή διοικούσε για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 35 ημερών.
Ως  πρωθυπουργός λειτουργούσε ο Γραμματέας της Βουλής που ορίζονταν για μια δυο μέρες από τα  50 μέλη της Πρυτανείας.
Κάτι ήξεραν στην Αρχαία Ελλάδα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία.
Στη σύγχρονη Ελλάδα αυτό όχι απλώς δεν αποτελεί κίνδυνο αλλά πλασάρεται και ως μέγα επίτευγμα και αναγνώριση της πολιτικής  αριστείας!
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Η ΑΡΧΟΝΤΑ ΣΤΗΝ  ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΝ ΟΛΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ. ΤΟΥ ΠΑΙΡΝΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΝΔΑΛΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΣΕ.

Όσο για την δικαστική εξουσία,  όπως προκύπτει από το πλαίσιο το οποίο όριζε την συγκρότηση, δομή και λειτουργία της,  ελάχιστες ήταν οι πιθανότητες εξαγοράς της από την εξουσία.
Με άλλα λόγια,  οι  πολιτικοί στη σύγχρονη Ελλάδα, δεν θα είχαν κανένα μέλλον στο πολίτευμα της Αρχαίας Αθήνας.
Εύλογο βεβαίως προκύπτει το ερώτημα γιατί ενώ αυτή είναι η κληρονομιά μας ως προς το πολίτευμα, δεν την τιμούμε ακολουθώντας  τις βασικές της αρχές.
Η απάντηση βρίσκεται στην πνευματική υποδούλωση του Ελληνισμού στη Δύση.
Μαγευτήκαμε από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό  και αποτύχαμε στην δημιουργία του δικού μας  ελληνότροπου διαφωτισμού.
Θαυμάσαμε την πρόοδο στο χώρο της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της κοινωνίας
αλλά υποτιμήσαμε τη δική μας κληρονομιά.
Η συνάντηση του Ελληνισμού με την Δύση κατέληξε στην δουλική πρόσδεση της   Ελλάδας   στο άρμα της Δύσης.
Μετά τον θάνατο
του Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη που είχε συνείδηση ελληνική, την οργάνωση της κοινωνίας και του έθνους ανέλαβαν οι Βαυαροί.
Οι Έλληνες που συνεργάστηκαν μαζί τους και τοποθετήθηκαν σε δεσπόζουσες θέσεις του κράτους  αγνοούσαν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά ή την απέρριπταν φανατικά.
Έτσι, η οικονομία, η παιδεία, ο στρατός, η διοίκηση, η οικογένεια, η δημοσιονομία, το φορολογικό σύστημα, η νομοθεσία διαμορφώθηκαν και επιβλήθηκαν δυτικότροπα.
Ως αποτέλεσμα, το κράτος γίνεται απόλυτα γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό για να εξυπηρετήσει  το σύστημα
και δεν εκπροσωπεί πλέον τους πολίτες.
Εκφραστές του πολιτικού βίου έγιναν τα κόμματα, τα οποία από την αρχή γίνονται  όργανα και εκφραστές της ξένης επιρροής  με χαρακτηριστική την
αρχομανία των ηγεσιών τους.
Οι δυτικίζοντες κατά κανόνα πολιτικοί παίρνουν στα χέρια τους την τύχη της πατρίδας. Πολλοί μάλιστα  από αυτούς ετοιμάζονταν για την αποστολή τους από τις ξένες δυνάμεις.
Από την αρχή
στον κομματικο-πολιτικό βίο επικρατούν η απεριόριστη κομματική συναλλαγή, το ρουσφέτι, οι τυφλοί φανατισμοί, η φαυλότητα, οι εκλογικές νοθείες.
Κι έτσι φτάσαμε  σε ένα φαύλο κράτος που έχει εκπαιδευτεί να εξαπατά τον πολίτη
για χάρη όσων υπηρετούν πιστά το σύστημα αναπαραγωγής του. Το πώς αυτοί  αντλούν τη δύναμη τους από το σύστημα που υπηρετούν σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών περιγράφεται πολύ παραστατικά  από τον Σόλωνα.
Είπε ο Σόλων:
«
Ο νόμος μοιάζει με  τον ιστό της αράχνης. Τα μικρά και τα αδύνατα πιάνονται σ αυτόν ενώ τα ισχυρά τον σχίζουν και περνούν»
Ακόμα ένα δείγμα ευθύτητας και παρρησίας, χαρακτηριστικών  του Αρχαίου Ελληνικού πνεύματος  που εγκληματικά έχουμε ξεχάσει και χάσει. 
Συντάχθηκε από την Αγγελική Δεληγιάννη - Γεωργάκα  http://www.gnomionline.gr/
____________________________

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαιότατη ανάρτηση. Πόση σοφία είχα οι πρόγονοι μας τόσες χιλιάδες χρόνια πριν και που χάθηκε; Η σημερινή ....δημοκρατία μοιάζει με σφετεριστική ολιγαρχία.
Συνταρακτικό και το βίντεο.
Α.

vasileios7 είπε...

Δεν ειναι τυχαιο οτι υπαρχουμε ακομα
ως ΕΛΛΗΝΕΣ μετα απο τοσες χιλιετιες.
Καποιος λογος θα υπαρχει ισως δοκιμαζομαστε αλλα σιγουρα θα επανελθουμε!!!!!!!!!
Οι ΕΛ θα ειναι εδω ΕΣΑΕΙ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου