Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΑΥΣΤΡΑΛΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αυστραλή δικηγόρος, ειδικευμένη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρουσιάζει την δική της πρόταση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία στην Ελλάδα σε ένα βιβλίο της που παρουσιάστηκε στην Καμπέρα.
Η Κάθριν-Μανόλια Φίλεϊ, πριν ασχοληθεί με τη νομική ήταν αρχαιολόγος και εργάστηκε στην Ελλάδα. Ως δικηγόρος εργάστηκε ιδιαίτερα και για απόδοση δικαιοσύνης στους Αυστραλούς ιθαγενείς.
Τίτλος του βιβλίου της είναι: «How The Greeks Can Get Their Marbles Back- the legal argument for the return of the Parthenon Marbles to Greece» στο οποίο η συγγραφέας υποστηρίζει πως η Βρετανία δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει από μόνη της τα Γλυπτά για καθαρά «πολιτιστικούς λόγους». Μια τέτοια χειρονομία», λέει, «θα έκανε άνω-κάτω τα μουσεία όλου του κόσμου».
Για καθαρά νομικούς λόγους, συνεχίζει, θα πρέπει να εγκαταλειφθούν τα επιχειρήματα περί πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά να υποστηριχθεί ότι τα μοναδικά αυτά έργα τέχνης συνδέονται από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα και πνευματικά-για την ακρίβεια θρησκευτικά- με τους Έλληνες.
«Με το επιχείρημα αυτό Αυστραλοί Αβορίγινες, Νεοζηλανδοί Μαορί και Βορειοαμερικανοί Ινδιάνοι κατόρθωσαν να πάρουν πίσω θησαυρούς τους» επισημαίνει.
Στο βιβλίο της, εξηγεί αναλυτικά πως Έλληνες υπήκοοι που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να διεκδικήσουν νομικά την επιστροφή των Γλυπτών επικαλούμενοι το επιχείρημά της και εκφράζει την βεβαιότητά της πως θα κερδίσουν, ενώ περιγράφει με λεπτομέρειες και νομικά επιχειρήματα την όλη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου