Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΛΑΚΩΝΩΝ ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΕΤΟΣ 1345

Το 1345,15 Σεπτεμβρίου φτάσανε 300 Λάκωνες υπό τον οπλαρχηγό Δημήτριο Ράλλη στην Κωνσταντινούπολη γιατί θεώρησαν ότι έπρεπε να τεθούν κάτω από τις διαταγές της Αυτοκρατορίας, για την Αποφυγή του Τούρκικου κινδύνου.
(Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη τόμ. ΄Ζ, σελ. λθ, Γρηγοράς,Καντακουζηνός).
Αυτοί οι Έλληνες, Λάκωνες κυρίως, εθεωρούντο αιρετικοί, γιατί ήταν απείθαρχοι και στον αυτοκράτορα και στην εκκλησία. Όταν έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη, δημιουργήθηκε σάλος. Ο πρώτος ιεροκήρυκας της Αγίας Σοφίας Θ. Μετοχίτης “επικαλούμενος τους κεραυνούς του υψίστου” βγήκε έξαλλος στους δρόμους προειδοποιώντας τους πιστούς πολίτες για την συμφορά που θα προκαλούσε η άφιξη των αιρετικών Ελλήνων . Ο Απόκαυκος προσποιούμενος ότι τους υποδέχεται, τους οδηγεί σ' ένα κλειστό στρατόπεδο με την υπόσχεση ότι τις επόμενες ημέρες θα συζητούσαν για την άμυνα της αυτοκρατορίας . Την άλλη ημέρα έφθασαν στο στρατόπεδο διάφορα συνεργεία οικοδομών και ξυλουργών, προκειμένου να διαμορφώσουν τον χώρο χωρίζοντας τον σε μικρά διαμερίσματα.
Οι δεσμώτες μαθόντες ότι ο αιμοβόρος δούξ διεννοείτο να παραπέμπψη αυτούς έν σιγή είς τον βυθόν της θαλάσσης, διό και διήρει την φυλακήν είς ξύλινα δωμάτια, όπως τους αποχωρήση ανά δύο και τρείς και ούτως ανετώτερον εκτέλεση το σιγηλόν κακούργημα, απέλπιδες ρίπτονται κατ' αυτού και ο μέν Ράλλης δια τεκτονικού οργάνου άποκεφαλισας εκρέμασεν επί των πύργων των κεφαλών αυτού είς θέαν του δήμου. Δυστυχώς οι πολίται διεγειρόμενοι υπό της βασιλίσσης και της χήρας του Αποκάυτου εισέβαλαν ακωλύτως είς τα ανάκτορα και κατέσφαξαν τους εν τω ναώ καταφυγόντες .
Σημείωση: Δεν φτάνει που οι "αιρετικοί" Έλληνες οικειοθελώς θέλησαν να βοηθήσουν τους βυζαντινούς χριστιανούς - τους σφάξανε για θρησκευτικούς λόγους, όταν ακούσανε τους μοναχούς.

2 σχόλια:

Πλάτων Πισατίδης είπε...

Συνέλληνα,ο Ράλλης ήταν Ραούλ,ένας εβραίος κατακτητής...Ουδεμία σχέση έχει αυτός και οι απόγονοί του με τους Έλληνες!

http://alfeiospotamos.pblogs.gr/2012/03/htan-oi-palaiologoi-ellhnes.html

Είναι κρίμα,σημερινοί Λάκωνες να θεωρούν τους Ράλληδες...Έλληνες!
Με λίγη έρευνα αποκαλύπτονται τα πάντα!

Σείριος είπε...

Αδερφέ μου η επισήμανσή σου πιθανόν να είναι σωστή. Δεν μπορώ όμως εγώ να το επιβεβαιώσω.
Εστιάζω στο γεγονός.
Στον θρησκευτικό φανατισμό και στα αποτελέσματα του.
Και κυρίως στην μη συμβατική ιστορία που δεν διδάσκεται.

«…βγήκε έξαλλος στους δρόμους προειδοποιώντας τους πιστούς πολίτες για την συμφορά που θα προκαλούσε η άφιξη των ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

«εισέβαλαν ακωλύτως είς τα ανάκτορα και κατέσφαξαν τους εν τω ναώ καταφυγόντες»

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου