Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΟΥ ΚΟΠΑΔΙΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΟ… ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ!

«Τας λεωφόρους μη βαδίζειν». Δηλαδή να μην συντάσσεσαι με την γνώμη των πολλών(Πυθαγόρας «Χρυσά Έπη»)
Οι άνθρωποι διασχίζουν το δρόμο ακολουθώντας τυφλά τους άλλους σαν τις …πάπιες! Όταν φτάσει η στιγμή να κατέβουν από το πεζοδρόμιο και να διασχίσουν το δρόμο, οι περισσότεροι άνθρωποι συμπεριφέρονται μάλλον σαν πάπιες παρά σαν ορθολογικά όντα, καθώς τείνουν ενστικτωδώς να ακολουθούν τυφλά τους άλλους πεζούς που είναι δίπλα ή μπροστά τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανογερμανική επιστημονική μελέτη, η οποία αναδεικνύει τους κινδύνους (ακόμα και για τη ζωή) που πηγάζουν από αυτή τη νοοτροπία κοπαδιού.
Η έρευνα, υπό τον βιολόγο Τζόλιον Φαρία του πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία (ο οποίος έχει πρόσφατα μετακινηθεί στο πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Behavioural Ecology σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph ανέλυσε, επί τρεις ημέρες, τη συμπεριφορά 365 πεζών που διέσχιζαν δρόμους σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πεζοί είναι κατά μέσο όρο μιάμιση έως δυόμισι φορές πιθανότερο να διασχίσουν ένα δρόμο, αν ο διπλανός τους κάνει το πρώτο βήμα. Οι άνδρες τείνουν να ακολουθούν τους άλλους πιο συχνά από ό,τι οι γυναίκες, οι οποίες είναι πιο επιφυλακτικές.
Οι βιολόγοι, εδώ και χρόνια, μελετούν το ένστικτο κοπαδιού στους ανθρώπους, το οποίο θεωρείται κατάλοιπο του εξελικτικού παρελθόντος μας. Η συμπεριφορά αυτή είναι πολύ συνηθισμένη στο ζωικό βασίλειο. Διάφορα ζώα, για παράδειγμα, στέκονται στην όχθη ενός ποταμού ή μιας λίμνης, μέχρι να μπει στο νερό το πρώτο, οπότε αμέσως ακολουθούν και τα υπόλοιπα. Τα πουλιά και τα ψάρια επίσης έχουν ανάλογες αντιδράσεις κοπαδιού.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνά τους ίσως κάνει τους ανθρώπους πιο προσεκτικούς στις παράτολμες και ενστικτώδεις αντιδράσεις τους, όταν διασχίζουν ένα δρόμο, καθώς πολλά ατυχήματα συμβαίνουν, επειδή κάποιος πεζός δεν αξιολογεί σωστά τον κίνδυνο από το επερχόμενο όχημα, αλλά αφήνεται να παρασυρθεί από την κίνηση των διπλανών ή μπροστινών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου