Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΑΣΤΡΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ-ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ-«ΔΡΟΜΟΙ» ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ.

(Για τον φίλο που τα ζήτησε και φυσικά για κάθε φίλο ενδιαφερόμενο επισκέπτη της σελίδας.)
Ιλιάδος ραψωδία Ε’ στιχ. 750 ''ρη δ μάστιγι θος πεμαίετ ρ ππους·ατόμαται δ πύλαι μύκον ορανο ς χον ραι,τ πιτέτραπται μέγας ορανς Ολυμπός τε μν νακλναιπυκινννέφος δ πιθεναι.Τ αδι ατάων κεντρηνε κέας χον ππους· ερον δ Κρονίωνα θεν τερμενον λλων κροτάτ κορυφ πολυδειράδο Ολύμποιο. νθ᾽ἵππους στήσασα θε λευκώλενος ρη Ζν πατον Κρονίδην ξείρετο κα προσέειπε·"
Νεοελληνική απόδοσις: Κι η Ήρα με την μάστιγα σφοδρά κινεί τους ίππους. Βροντούν οι πύλες τ’ ουρανού αυτάνοικτες μπροστά τους, οπού του απέραντ’ ουρανού φυλάκτρες και του Ολύμπου την φράζουν με το σύγνεφον ή τ’ αφαιρούν οι Ώρες. Και ως τα κεντούσαν, τ’ άλογα περάσαν απ’ την πύλην. Και τον Κρονίδην εύρηκαν ανάμερ’ απ’ τους άλλους θεούς στην άκρην κορυφήν του πολυλόφου Ολύμπου. Τους ίππους εκεί εκράτησεν η Ήρα η λευκοχέρα και ομίλησε κι εξέτασε τον ύψιστον Κρονίδην.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΟ.

Σείριος είπε...

Δεν μπορώ να ξέρω τι είναι το βίντεο. Δες το σαν ψηφιακή αναπαράσταση, έτσι το είδα και για αυτό το έβαλα.
Το θέμα της ανάρτησης είναι το απόσπασμα από την Ιλιάδα για τις πύλες του ουρανού και δεν είναι το μόνο στα έπη του Ομήρου. Όπως οι πύλες από τις οποίες πέρασε ο Ερμής τις ψυχές τον μνηστήρων στην Οδύσσεια.
Σ ευχαριστώ για το σχόλιο.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου