Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ 12 ΘΕΩΝ (VIDS)

Αντιδρώντας στην πρόθεση της διοίκησης του ΗΣΑΠ να μεταφέρει τον Βωμό των 12 Θεών για να συνεχιστούν τα έργα εκσυγχρονισμού των γραμμών, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών για να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν ύμνο, με την Μαρία Τζάνη να επισημαίνει ότι είναι όλοι τους αποφασισμένοι να σώσουν ό,τι έχει απομείνει.
Στην συγκέντρωση, όπου οι πολίτες έψαλλαν ύμνο, η Μαρία Τζάνη, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισήμανε πως ό,τι μας πήραν και μας κατέστρεψαν το διεκδικούμε. 
«Είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε ό,τι μας έχει απομείνει και το βρίσκουμε. Η εκδίκηση της ιστορίας το κάνει να αναφαίνεται, να αναβλύζει από τα σπλάχνα της γης, μέσα από χαλάσματα, κάτω από θεμέλια», υπογράμμισε.
Ο Βωμός των 12 Θεών καθιερώθηκε ως ο ομφαλός της πόλης των Αθηνών, ως το ιερό, ηθικό και πολιτικό κέντρο της πόλης και λειτούργησε ως το σημείο 0 της Αθήνας από το οποίο μετρούνταν οι χιλιομετρικές αποστάσεις.

Κατασκευάστηκε από τον Πεισίστρατο τον νεότερο περίπου το -522 και αποτέλεσε το πρώτο θεσμοθετημένο άσυλο στο οποίο κατέφευγαν οι ικέτες. Εκεί δεν τολμούσε κανείς να τους αγγίξει.

Όταν βγήκε στην επιφάνεια ο Βωμός, ύστερα από τα έργα που γίνονται μετά τη στάση «Μοναστηράκι», ο ΗΣΑΠ επιχείρησε να προχωρήσει στην κατάχωση τμήματος του μνημείου, με το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) να παρεμβαίνει και να σταματά προσωρινά τα σχέδια της διοίκησης του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου.
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, πολίτες από όλους τους χώρους κινητοποιήθηκαν και δημιουργήθηκε η «Κίνηση Πολιτών για τη Σωτηρία και την Ανάδειξη του Βωμου των 12 Θεών ή του Ελέους» και μέσα από το διαδίκτυο, το Facebook, το Τwitter αλλά και διάφορα προσωπικά blogs ξεκίνησε μια προσπάθεια για να διασωθεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα που έχουν αποκαλυφθεί στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου