Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! #1

ΑΝΤΡΕ. Στρατιωτικός διοικητής του φρουρίου της Κρήτης. Έχουν πάνω τους κάτι το μυθικό οι Κρητικοί όταν βρίσκονται μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Φαντάζουν σαν ήρωες μυθικοί. Είναι αδύνατο να μην τους θαυμάσει όποιος τους δει την ώρα εκείνη του θανάτου που είναι τόσο υπερήφανοι και τραγικοί. Μόνο και μόνο για να τους θαυμάσω πολλές φορές όταν γίνονταν εκτελέσεις έφευγα απ' το γραφείο μου και έβγαινα στο μπαλκόνι. Τέτοια περιφρόνηση προς τον θάνατο και τόση αγάπη προς την ελευθερία δεν είδα σε κανέναν άλλο λαό.
 Απομνημονεύματα Γερμανού αξιωματικού. Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη κανείς δεν αντιστάθηκε στην τρομερή μας πολεμική δύναμη. Ο πληθυσμός έφευγε και οι στρατιωτικοί έτρεχαν να παραδοθούν. Στην Κρήτη κανείς δεν φοβόταν. Βλέπαμε ένα μαινόμενο πλήθος να μας επιτίθεται, δίχως να φοβάται τις χειροβομβίδες μας και τα επαναληπτικά μας όπλα, όσοι πατούσαμε στο χώμα ζωντανοί. Τα πάντα μάς πολεμούσαν. Μόνο οι πέτρες δεν σηκώνονταν μονάχες τους για να μας κτυπούν στην Κρήτη.
Από Αγγλική εφημερίδα. Πραγματικά αξίζει να δοθεί στον λαό αυτόν κάθε βοήθεια. Οφείλει συγχαρητήρια στην Ελλάδα ο κόσμος ολόκληρος.
BOWRA G. Πρύτανης Οξφόρδης. Οι Έλληνες είναι λαός περίπου μυθικός που κατέχει προνομιούχα θέση στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ. Στην Ελλάδα οφείλουμε το πνεύμα μας και το σύνολο των αρετών μας. 
ΒΙΛΑΜΟΒΙΤΣ. Η Ελληνική φυλή στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλη, διότι έχει το προσόν να μην έπαψε ποτέ να είναι η μητέρα του πολιτισμού.
BLOOMFIELD. Για ότι οι άλλοι λαοί θεωρούν αυτονόητο οι Έλληνες έχουν το χάρισμα να απορούν.
ΒΙΝΚΕΛΜΑΝ ΓΙΟΧΑΝ. Γερμανός ιστορικός. Για να γίνουμε αμίμητοι πρέπει να μιμηθούμε την ελληνική αρχαιότητα.
BURY 1. Καθηγητής Πανεπιστημίου Καίμπριτζ. Οφείλουμε στους Έλληνες τα πάντα, Ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποιήσαν την κριτική στα γεγονότα. Θεμελίωσαν την ιστοριογραφία, την ποίηση, τα γράμματα, την τέχνη, την φιλοσοφία, έτσι και την ιστορία.
BRUN JEAN. Οι ρίζες του δέντρου της ζωής και της γνώσης βρίσκονται στη γη της Ελλάδος.
ΓΚΑΙΤΕ. Η Ελλάδα για την ανθρωπότητα είναι ό,τι είναι η καρδιά και ο νους για τον άνθρωπο.
ΓΚΡΟΥΣΕ ΡΕΝΕ. Γάλλος ιστορικός. Η Ευρώπη είναι το σύνολο των χωρών κληρονόμων της Ελληνικής Παιδείας.
ΓΚΛΟΤΖ Γ. Η ανωτερότητα των Ελλήνων οφείλεται στην ιδέα που είχαν για την πόλη. Μόνο ο ελληνικός κόσμος είναι ον πολιτικό. (αν και κάποιοι θέλουν να μας κάνουν απολίτικους, και το έχουν καταφέρει εν μέρει).
ΡΟΖΕ ΓΚΑΡΩΝΤΥ. Φιλόσοφος - συγγραφέας. Όλοι οι άνθρωποι του πνεύματος στη Δύση θεωρούμε την Ελλάδα μητέρα μας.
ΡΟΖΕ ΓΚΑΡΩΝΤΥ. Αυτό που χρειάζεται η Δύση είναι να ξαναγυρίσει στην αρχαία ελληνική γραμματεία.
ELLIOT. Η ευρωπαϊκή λογοτεχνία έχει αίμα ελληνικό και λατινικό. Δεν είναι δύο συστήματα κυκλοφορίας διαφορετικά, αλλά ένα. Γιατί  μέσα από τη Ρώμη μπορεί να βρει κανείς την ελληνική μας καταγωγή.
ΕΡΑΣΜΟΣ. Δεν θα είμασταν τίποτα χωρίς τους Έλληνες.
ΕΡΕΜΠΟΥΡΓΚ ΗΛΙΑ. Ρώσος συγγραφεύς. Οφείλει πολλά στους αγώνες και τις θυσίες της Ελλάδος η Ρωσία και η Ευρώπη.
Εφημερίδα ΤΑΪΜΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ. Δεν είναι μόνο φίλος εις καιρόν ευτυχίας, αλλά πιστός σύμμαχος και εις καιρό δυστυχίας. Επομένως η οφειλή μας προς τον γενναίο και ιπποτικό λαό της Ελλάδος είναι μεγάλη. (Ποτέ δεν απέδειξαν την οφειλή τους).
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ "GAVELCANDE". Οι Έλληνες κατέπληξαν τον κόσμο με ένα νέο Μαραθώνα. Κανείς δεν τολμούσε να προείπη, ότι οι Έλληνες που 500 χρόνια π.Χ. είχαν ρίξει στη θάλασσα τους παντοκράτορες Πέρσες, θα επαναλάμβαναν κατά το 1940 αυτό το κατόρθωμα.
ΖΙΠΕΝ ΑΛΑΙΝ. Γάλλος πολιτικός. Η Ελλάς είναι το εκτυφλωτικό φως. Μ' αυτήν τα σύννεφα διαλύονται, όλες οι απορίες λύνονται.
ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΗΜΕΡΑ". 7 Δεκεμβρίου 1940. Η χώρα μας, στην οποία τιμάται ιδιαιτέρως η ανδρεία, παρακολουθεί τον αγώνα των Ελλήνων στην Αλβανία με θαυμασμό. Μα συγκινεί τόσο πολύ ώστε να φωνάζουμε παραμερίζοντας κάθε άλλο άισθημα: ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!
ΚΛΑΡΚ. Χαρακτηριστικό των Ελλήνων είναι η διορατικότης που αν συμβάδιζε με την ιδιοφυϊα τους η βιομηχανική επανάσταση θα άρχιζε χίλια χρόνια πριν τον Κολόμβο. Έτσι σήμερα δεν θα περιφερόμασταν γύρω από τη Σελήνη αλλά θα είχαμε φθάσει και σε άλλους πλανήτες.
KOLDEOW. Ένα από τα πιο επιβλητικά φαινόμενα της Ιστορίας είναι ο Αλέξανδρος ο Μέγας ένας πολιτικός που με την πρωτοτυπία του πνεύματός του προπορεύθηκε κατά πολύ της εποχής.
ΚΙΚΕΡΩΝ. Ο Σωκράτης ήταν ο πρώτος που έφερε στη γη τη φιλοσοφία του ουρανού.
ΕΜΑΝΝΟΥΕΛ ΚΑΝΤ. Τα μαθηματικά ως επιστήμη ξεκίνησαν από τους Έλληνες. Η άγνοια των Αιγυπτίων ως προς τα μαθηματικά και τη γεωμετρία φαίνεται από το ότι δεν μπορούσαν να υπολογίσουν το ύψος κ.λ.π.
ΚΑΙΣΛΕΡ. Οι Έλληνες μάς κληροδότησαν με μια από τις ωραιότερες λέξεις. Τον ενθουσιασμό, από το εν-Θεός. Ένας Θεός μέσα μας. Μακάριος όποιος φέρει ένα Θεό μέσα του.
ΚΙΝΓΚ ΜΑΚΕΝΖΥ. Πρωθυπουργός Καναδά. Όσο καιρό ήταν το μόνο Έθνος που πολεμούσαν οι ηρωϊκοί Έλληνες, επέτυχαν θαυμαστές νίκες με αποφασιστικότητα, υπερασπιζόμενοι το πάτριο έδαφος μόνοι.
LIVINGSTONE RICHARD. Το σημαντικότερο που έκαναν οι Έλληνες εκτός από τη φιλοσοφία, την πολιτική σκέψη και πολλά άλλα είναι ότι ήταν ο πρώτος λαός που έθεσε το ερώτημα: "Ποιός είναι ο σωστός τρόπος ζωής για τον άνθρωπο;". Και έδωσαν την πιο ικανοποιητική απάνταση από όσες εδόθησαν ποτέ.
LIVINGSTONE RICHARD. Από τους άλλους λαούς οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο μιας άριστης ζωής.
LIVINGSTONE RICHARD. Το ρέμα του ελληνισμού ανακατεύεται με τα λασπόνερα που τα ονομάζουμε σύγχρονη σκέψη και φιλολογία.
LIVINGSTONE RICHARD. Το πιο χαρακτηριστικό γνώριμα των Ελλήνων είναι το κάλλος.
ΛΑΙΜΠΝΙΤΣ. Δεν θα θαυμάζαμε τόσο τους νεότερους σοφούς και μαθηματικούς εάν κατανοούσαμε τον Αρχιμήδη και τον Απολλώνιο.
ΛΟΡΙΑ ΑΧΙΛΛΕΥΣ. Καθ. Πανεπιστ. Πάνταβα. Τα έργα του Πλάτωνος και του Αριστοτέλους είναι πράγματι πραγματείες κοινωνιολογίας. (Αυτός που δεν ζει σε κοινωνία ή είναι Θεός ή θηρίο - Αριστοτέλης).
ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ Α'. Προνόμιο για μένα δεν είναι η διαδοχή του θρόνου αλλά το ότι μου επιτρέπεται να ζω με τους Έλληνες.
ΛΑΚΑΡΡΙΕΡ ΖΑΝ. Το ελληνικό θέατρο σημαίνει από τη γέννησή του, ένα θέαμα με την κυριολεκτική και τη μεταφορική έννοια της λέξεως, ένα νέο βλέμμα, και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο που η εικόνα της ορχήστρας είναι πάντα μια εικόνα που θυμίζει το μάτι, που φέρνει στον νου την μεγάλη κόγχη των βλεφάρων και τον βολβό των ματιών. Η ελληνική λέξη "θέατρο" βγαίνει από το ρήμα "θέωμαι". Το θέατρο είναι μαζί ο χώρος όπου σε βλέπουν και όπου εσύ βλέπεις.
LOON HENDRIK VAN. Ιστορικός. Νομίζω πως η άνθιση μιας πάρα πολύ υψηλής μορφής πολιτισμού είναι δυνατή τότε μόνο, όταν όλες οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, οι φυλετικές κλιματολογικές, βρεθούν κάτω από ιδανικούς όρους και αναλογίες. Αυτό συνέβη με την Ελλάδα. Η ιστορία απορεί και θαυμάζει πώς μια μικρή μεσογειακή χερσόνησος, Η Ελλάς, κατάφερε μέσα σε λιγότερο από δύο αιώνες να προικίσει τον κόσμο μας με ένα τέλειο σκελετό για όλα τα πνευματικά ενδιαφέροντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου