Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΑΠΟΛΛΩΝ (Μέρος δεύτερον)


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ  Πρώτο Μέρος 
Ο Φοίβος είναι ο μοναδικός θεός ο οποίος έχει την ικανότητα της πραγματικής μαντικής τέχνης, ενώ μερικώς (κυρίως για προβλέψεις) την κατέχει και ο Ερμής. Η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών διαφορετικών μεθόδων, είναι, ότι, ο Απόλλων διαχειρίζεται την ολοκλήρωση των μορφών, άρα δύναται εκ των προτέρων να γνωρίζει ποία θα είναι η κατάληξις ενός ήδη διανοιγέντος κύκλου. Ως θεός της ωριμάνσεως των καρπών ( δηλαδή της καταγραφής του γενετικού κώδικος), είναι ο μόνος που γνωρίζει τις προδιαγεγραμμένες ιδιότητες και ικανότητες των φυσικών υποστάσεων, τις οποίες άλλως τε εφορεύει, άρα και τις εξελίξεις αυτών. Ενώ ο Ερμής, ως θεός της επικοινωνίας και των λελογισμένων πράξεων, ερμηνεύει και προβλέπει μέσω υπολογισμών, εξάγει αληθή συμπεράσματα, αλλά τα προσδιορίζει με μαθηματική αναγωγή επί της εξελικτικής διαδικασίας, ως κοινωνός του κόσμου.
Η μυστηριακή όψη της μαντικής τέχνης αποτελεί αντικείμενο επικοινωνίας με άλλους κόσμους, μη προσιτούς σε αμυήτους. Σχετίζεται με την εντελέχεια των εμβίων/εμψύχων όντων, με το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα μιας καταστάσεως, η οποία θα προκύψει στο μέλλον, βάσει της ειμαρμένης των υποστάσεων που μετέχουν στις διαδικασίες. Δεν προσδιορίζονται εξωτερικά εκφραστικά γνωρίσματα, παρά μόνον οι βασικές αρχές του επερχομένου γεγονότος και για τον λόγον αυτόν, ο χρησμός εμφαίνεται πάντοτε αινιγματικός και όχι εκ προθέσεως πολιτικού ελιγμού ή υπεκφυγής.
Ένα σημαντικώτατο έργο του θεού Απόλλωνος είναι η απώλεια της μορφής, η οποία επέρχεται μετά την ωρίμανση, καθ’ ότι «κατακαίγεται» το υλικό σώμα από τις διάπυρες ακτίνες του Ηλίου και μετουσιώνεται. Κάθε έμβιο ον, όταν φθάσει στο ανώτατο εξελικτικό στάδιο «αυτοκαταστρέφεται», γιατί ενέχει την βακχική εντελεχή λειτουργία. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ
(Τό νά αυτοτιτλοφορείσαι "Ελλην" καί τό νά έχης συνείδηση τί αυτή η έννοια σημαίνει, είναι δύο διαφορετικά πράγματα."Ελλην" σημαίνει Φώς καί Πνεύμα. Σημαίνει Ανθρωπος καί Εξανθρωπιστής. Σημαίνει Αρετή καί Κάλος κι Ανδρεία. Σημαίνει Ελευθερία καί Δίκαιον καί σεβασμό Ετεροδόξων. "Ελλην" σημαίνει Αρμονία καί Ηθος καί Ερως γιά τήν Φύση καί τόν Κόσμο.Βαρύ τό φορτίο τής κληρονομιάς ενός τέτοιου ονόματος καί λίγοι έχουν τό δικαίωμα νά τό φέρουν. Περικλής Γιαννόπουλος 1870-1910)
Πηγή: Τα κείμενα για τον θεό Απόλλωνα είναι αποτέλεσμα κοπιαστικής εργασίας και έρευνας, των Ορφικών και Πλατωνικών κειμένων και των σχολίων του Πρόκλου, μιας ελληνιδας κορης, η οποία φέρει επάξια το όνομα Ελληνις. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου