Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΕΥΔΟΞΟΣ Ο ΚΥΖΙΚΗΝΟΣ

Ο Εύδοξος ήταν από την πόλη Κύζικο της Προποντίδας και ήταν γόνος επιφανούς οικογενείας της πόλεως αυτής. Γεννήθηκε το 160 π.Χ. αλλά είναι άγνωστο ποτέ και που πέθανε. 

Εθεωρείτο μετά τον Πυθέα, ο μεγαλύτερος θαλασσοπόρος της αρχαιότητος. 
Την εποχή που ο Εύδοξος βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια, το πιο πολυσυζητημένο θέμα ήταν η θέση των πηγών του Νείλου. 
Ο Εύδοξος έκανε μερικά ταξίδια στον ποταμό καταγράφοντας διάφορα στοιχεία και πληροφορίες. 

Την εποχή εκείνη συνέβη ένα περίεργο γεγονός. Αυτό ήταν, η ανακάλυψη στις ακτές της Ερυθράς θαλάσσης, ενός μισοπεθαμένου Ινδού ναυαγού. Ο οποίος, όταν του έμαθαν τα ελληνικά, τους αφηγήθηκε την περιπέτεια του, ότι καταγόταν από την Ινδία, και ότι μπορούσε να τους οδηγήσει εκεί. Το περιστατικό αυτό έγινε αφορμή να ανατεθεί στον Εύδοξο το ταξίδι στις Ινδίες. Πράγματι πήγε και ήρθε δυο φορές, επιστρέφοντας με πολύτιμα εμπορεύματα. 

Την δεύτερη φορά που επέστρεψε, του κατασχέθηκε το φορτίο, όπως και την πρώτη και μάλιστα κατηγορήθηκε ότι καταχράστηκε μέρος αυτού. Τότε μάλλον θα πρέπει να αποφάσισε να κάνει το ίδιο ταξίδι από άλλον δρόμο και συγκεκριμένα περιπλέοντας την Αφρική από τα Δυτικά. 
Ένας λόγος ήταν για να αποφύγει την ληστρική συμπεριφορά, και ο άλλος ήταν διότι ήταν επιστήμονας και όχι τυχοδιώκτης. Έτσι αποφάσισε να κάνει των γύρω της Αφρικής. 

Αν γνώριζε η όχι το μέγεθος της Αφρικανικής Ηπείρου, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Πλέοντας στην δυτική πλευρά της Αφρικής αποτύπωσε την θέση ενός κατάφυτου νησιού με άφθονα νερά. Το νησί αυτό που ασφαλώς θα το προόριζε για ορμητήριο του στην επόμενη προσπάθεια του, πιστεύεται ότι είναι το σημερινό νησί Μπιόκο πρώην Φερνάντο Πο. Το μόνο με αυτά τα χαρακτηριστικά σε αυτά τα μέρη, και βρίσκεται απέναντι του δέλτα του Νίγηρα ποταμού, στο βαθύτερο σημείο του κόλπου της Γουινέας.

Πηγή: περιοδικό Ελλάνιον Ήμαρ, τεύχος 20, σελ.51 του Κίμωνος Αθηναίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου